OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

SIPRI: Το ένα τρίτο των οπλικών συστημάτων παγκοσμίως προέρχονται από τις ΗΠΑ

11/03/2019 - 08:27
Patriot
Share on FacebookShare on Twitter

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προμήθευσαν πάνω από το ένα τρίτο των οπλικών συστημάτων που πωλήθηκαν παγκοσμίως τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρει σε έκθεσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα ινστιτούτο έρευνας που εδρεύει στη Σουηδία, για το οποίο το συμπέρασμα είναι πως Ουάσινγκτον επεκτείνει την εδραιωμένη κυριαρχία της σε αυτό το πεδίο.

Στη φετινή επισκόπησή του για τις πωλήσεις όπλων παγκοσμίως, το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) τονίζει πως ο όγκος των πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά σχεδόν 8% την περίοδο 2014-2018, σε σύγκριση με την περίοδο 2009-2013.

Στις ΗΠΑ αναλογούσε την περίοδο αυτή το 36% των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων, από 30% την περίοδο 2009-2013.

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν οπλικά συστήματα σε τουλάχιστον 98 κράτη το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον προμηθευτή, σύμφωνα με το SIPRI.

Οι παραδόσεις στις οποίες προχώρησε η Ουάσινγκτον συμπεριλάμβαναν «προηγμένα όπλα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, καθώς και μεγάλους αριθμούς κατευθυνόμενων βομβών», διευκρίνισε η Οντ Φλεράν, επικεφαλής του προγράμματος του SIPRI για τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες, στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το ινστιτούτο.

Περισσότερα από τα μισά όπλα που διέθεσαν οι ΗΠΑ είχαν προορισμό τη Μέση Ανατολή: στη Σαουδική Αραβία αναλογούσε το 22% του συνόλου των αμερικανικών πωλήσεων, κάτι που σημαίνει πως το σουνιτικό βασίλειο είναι ένας από τους σημαντικότερους πελάτες των αμερικανικών βιομηχανιών όπλων.

Η Σαουδική Αραβία εξάλλου ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων την υπό εξέταση περίοδο: σε αυτή τη χώρα αναλογούσε το 12% των εισαγωγών παγκοσμίως. Πέραν των ΗΠΑ, οι βασικοί προμηθευτές του βασιλείου ήταν η Βρετανία και η Γαλλία.

Οι εξαγωγές όπλων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σχεδόν διπλασιάστηκαν την περίοδο 2014-2018 από την περίοδο 2009-2013, σύμφωνα με το SIPRI. Άλλοι μεγάλοι εισαγωγείς ήταν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Ιράκ.

«Τα όπλα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία έχουν υψηλή ζήτηση στην περιοχή του Κόλπου, όπου οι συρράξεις και οι εντάσεις αφθονούν», παρατήρησε ο Πίτερ Βέζεμαν, κορυφαίος ερευνητής του SIPRI στο πρόγραμμα για τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες.

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, στην οποία αναλογεί το ένα πέμπτο των παραδόσεων παγκοσμίως, προμήθευσε όπλα σε 48 χώρες, σύμφωνα με το ινστιτούτο. Πάνω από τις μισές ρωσικές εξαγωγές όπλων είχαν προορισμό την Ινδία, την Κίνα και το Βιετνάμ.

Ωστόσο, σε σύγκριση με την περίοδο 2009-2013, οι πωλήσεις της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 17%, εν μέρει λόγω της μείωσης των εισαγωγών της Ινδίας και της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το SIPRI.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Κίνα είναι οι πέντε χώρες στην κορυφή της κατάταξης των προμηθευτών όπλων: σε αυτές αναλογεί το 75% των εξαγωγών παγκοσμίως.

Σε πέντε χώρες — τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, την Αίγυπτο, την Αυστραλία και την Αλγερία — αναλογεί χονδρικά το ένα τρίτο των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων.

Οι εισαγωγές της Ινδίας, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης, ισούνται με το 9,5% του συνόλου παγκοσμίως, εν μέρει εξαιτίας της μακρόχρονης διένεξής της με το γειτονικό Πακιστάν.

Οι μισές και πλέον εισαγωγές όπλων της Ινδίας έγιναν από τη Ρωσία. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στους άλλους μεγάλους προμηθευτές όπλων της χώρας αυτής.

Η Αυστραλία εξάλλου αύξησε σημαντικά τις εισαγωγές αεροσκαφών και πλοίων, καθώς θεωρεί πως οι απειλές στην περιοχή της μεγεθύνονται.

Σύμφωνα με το SIPRI, η Κίνα προμήθευσε οπλικά συστήματα σε 53 κράτη, αλλά ο όγκος των εξαγωγών της ήταν «συγκριτικά μικρός» την υπό εξέταση περίοδο. Τα δύο τρίτα και πλέον των όπλων που εισήγαγε το Πακιστάν ήταν κινεζικής προέλευσης.

Αρκετοί μεγάλοι εισαγωγείς, ανάμεσά τους η Ινδία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, αποφεύγουν να προμηθεύονται όπλα από την Κίνα για πολιτικούς λόγους.

Η Κίνα κατατάσσεται στην έκτη θέση των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων στον κόσμο, πάντως μείωσε τις εισαγωγές αναπτύσσοντας δικά της οπλικά συστήματα, καταγράφει το
SIPRI.

Το ινστιτούτο μελετά δεδομένα σε βάθος πενταετίας για να εξομαλύνονται οι διακυμάνσεις που μπορεί να παρουσιαστούν εξαιτίας μιας μεγάλης παραγγελίας κάποια συγκεκριμένη χρονιά [1].

Η βάση δεδομένων για τις πωλήσεις όπλων που καταρτίζει το
SIPRI δεν συμπεριλαμβάνει τα λεγόμενα «μικρά» όπλα. Βασίζεται σε ανοικτές πηγές: εθνικές και περιφερειακές εφημερίδες, εξειδικευμένες εκδόσεις, κυβερνητικές ανακοινώσεις και στοιχεία που δημοσιοποιούν βιομηχανίες όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Tags: SIPRIΗΠΑΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Related Posts

Κατάρ
ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Υπό έλεγχο η φωτιά στην κυριότερη μονάδα LNG μετά από ιρανική επίθεση – Αναχαιτίσεις σε Εμιράτα και Ριάντ

18/03/2026 - 22:18
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ έπληξε πάνω από 5 πολεμικά πλοία του Ιράν στην Κασπία Θάλασσα, σύμφωνα με το Axios

18/03/2026 - 22:12
Ισπανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Αποσύρει 300 στρατιώτες από το Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

18/03/2026 - 21:24

Διαβάστε Επίσης

Από τον Δούναβη έως την Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα σε αναβαθμισμένο ρόλο με εγγυητή τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις

Σαν σήμερα: Το 2003 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους διατάσσει την επίθεση κατά του Ιράκ

Κατάρ: Υπό έλεγχο η φωτιά στην κυριότερη μονάδα LNG μετά από ιρανική επίθεση – Αναχαιτίσεις σε Εμιράτα και Ριάντ

Το Ισραήλ έπληξε πάνω από 5 πολεμικά πλοία του Ιράν στην Κασπία Θάλασσα, σύμφωνα με το Axios

Ισπανία: Αποσύρει 300 στρατιώτες από το Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ουκρανία: Χτυπήσαμε ρωσικά εργοστάσια κατασκευής και συντήρησης αεροσκαφών Ilyushin

Τουρκία: Προτείνει επέκταση του πετρελαιαγωγού της μέχρι τη Βασόρα του Ιράκ ως εναλλακτική στα Στενά του Ορμούζ

France Libre: «Ελεύθερη Γαλλία» το όνομα του αεροπλανοφόρου που θα αντικαταστήσει το Charles de Gaulle [pics]

Top News

Η Αγγελική Ηλιάδη για την αποκάλυψη περί κακοποίησης από τον Μπάμπη Λαζαρίδη: Δεν φοβάμαι πια, νιώθω περήφανη που μίλησα

Γαλάτεια Βασιλειάδη: Με τον Γιώργο Παπαδόπουλο μείναμε 2 μήνες χώρια και κατάλαβα ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτόν

Eurovision: Το Ισραήλ «φλερτάρει» με αποκλεισμό από τον διαγωνισμό λόγω νομοσχεδίου για τη δημόσια τηλεόραση

Απίστευτη γκάφα στο «The Chase»: Οι παίκτες έδωσαν την ίδια λανθασμένη απάντηση με τη «Γυναίκα με τα μαύρα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert