Σκληρό «πόκερ» στη Λιβύη: Χάφταρ και Σάρατζ καταφεύγουν στους συμμάχους τους σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα

Περιπλέκεται το κουβάρι στη Λιβύη. Παρά την ανακοίνωση πως Χάφταρ και Σάρατζ θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι δύο τους βρίσκονται σε πυρετώδεις πολεμικές ετοιμασίες πραγματοποιώντας επισκέψεις στους συμμάχους τους.

Ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ταξίδεψε την Τετάρτη στο Κάιρο για να συναντηθεί με αριθμό Αιγυπτίων αξιωματούχων ώστε συντονίσει τις επόμενες κινήσεις του στο μέτωπο.

Το ταξίδι του Χαφτάρ στην Αίγυπτο έρχεται την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι μισθοφόροι επιχειρούν να καταλάβουν αρκετές περιοχές γύρω από την Τρίπολη, κυρίως στο διεθνές αεροδρόμιο.

Στην Τουρκία ο Σάρατζ

Στην Τουρκία ταξιδεύει αιφνιδίως αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ για να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το CNN Turk, στην «ατζέντα» των συζητήσεων θα βρεθεί η στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης στον Σάρατζ αλλά και οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να συζητηθεί και η συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της ενέργειας στο «πλαίσιο του μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο Νοέμβριο».

Και νέος παίχτης στο παιχνίδι

Τα ΗΑΕ μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι, κατηγορώντας την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) και τους Τούρκους υποστηρικτές της ότι αρνήθηκαν να αποδεχθούν κατάπαυση του πυρός στη χώρα και απέρριψαν τις κατηγορίες της GNA ότι το Αμπού Ντάμπι παραβίασε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στέλνοντας όπλα στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Στις 13 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών της GNA Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα έδωσε μια επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία ανέφερε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να «λάβει θέση» εναντίον του αρχηγού του LNA Στρατηγού Χάφταρ, του οποίου οι δυνάμεις πολεμούν εναντίον του GNA έξω από την Τρίπολη από τον Απρίλιο. Στη συνέχεια, το GNA κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι προμηθεύουν όπλα στο LNA κατά παράβαση του εμπάργκο.

Η πρέσβειρα των ΗΑΕ στον ΟΗΕ Λάνα Νουσίμπεχ απέρριψε επισήμως αυτές τις «ψευδείς κατηγορίες» σε επιστολή προς τον ΟΗΕ τη Δευτέρα, στην οποία επίσης περιέγραψε πώς το GNA και η Τουρκία αρνήθηκαν να σταματήσουν τις μάχες στη Λιβύη.

Με πληροφορίες από: AMN / Alarabiya