ΣΚΩΤΙΑ: Έχει ακόμη ισχύ η κοινή λογική – Τι έδειξε το δημοψήφισμα

Γράφει ο Βασίλης Κοψαχείλης*

 
Η πλειοψηφία του λαού της Σκωτίας, με μικρή σχετικά διαφορά, αποφάσισε «ΟΧΙ» στην πλήρη ανεξαρτησία και στο να γίνει η χώρα ένα αυτόνομο και πλήρως ανεξάρτητο κράτος.
 
Άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα, το ίδιο το δημοψήφισμα, έχει βάλει τα θεμέλια μιας νέας πραγματικότητας για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ωστόσο επηρεάζει καθοριστικά και την υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Ποια τα πολιτικά συμπεράσματα από το δημοψήφισμα;
 
Είναι άξιο προσοχής το γεγονός, ότι τόσο οι Σκωτσέζοι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και οι Καταλανοί υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία, ήταν και είναι υπέρμαχοι της παραμονής της «χώρας» τους στην Ε.Ε.
 
Με άλλα λόγια, απέρριπταν μια κοινή ιστορία αιώνων, μιας ιστορίας που τους ένωσε σε ένα κοινό έθνος-κράτος και τους οδήγησε σε κοινούς αγώνες, και επικροτούν μια νέα πραγματικότητα, όπως είναι αυτή της Ε.Ε. – μιας πραγματικότητας που πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά βρίσκεται σε βαθιά κρίση και με το ειδικό βάρος της Γερμανίας να κυριαρχεί.
 
Αυτό το ιστορικά παράξενο γεγονός, καθιστά πολύ ύποπτες και τις πραγματικές προθέσεις όσων ηγήθηκαν ή ηγούνται των κινημάτων απόσχισης με την ατζέντα «Απορρίπτω το Εθνικό – Επικροτώ το Υπερεθνικό» και μάλιστα αυτό της Ε.Ε.
 
Αν δηλαδή είναι εμπόδιο και πρόβλημα σήμερα για τους Σκωτσέζους ή τους Καταλανούς η πολιτική ελίτ στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη, θα τους λύσει τα προβλήματά τους – όταν μάλιστα θα είναι πολύ μικρότερες οντότητες – η πολιτική ελίτ των Βρυξελλών;
 
Το ποσοστό 55% «ΟΧΙ» έναντι 45% «ΝΑΙ» στο αποτέλεσμα του Σκωτικού δημοψηφίσματος είναι ένα ηχηρό καμπανάκι που στέλνει η γεωγραφική αλλά και η κοινωνική περιφέρεια προς την κεντρική εξουσία. Όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Είναι ένα ηχηρό καμπανάκι για το έλλειμμα δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα στον πυρήνα της εξουσίας και τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας.
 
Ο μέσος Σκωτσέζος ψηφοφόρος έστειλε το μήνυμά του για λογαριασμό όλων μας.
 
Ευτυχώς, η ψήφος του μέσου Σκωτσέζου απέδειξε ότι η «κοινή λογική» έχει ακόμη ισχύ!

*geoentrepreneurs.wordpress.com

Διαβάστε ακόμη:

Κάμερον: Το ζήτημα της ανεξαρτησίας διευθετήθηκε «για μία γενιά»


Η Σκωτία μένει Βρετανία – Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος