Ο Σνόουντεν μαθαίνει ρώσικα και ψάχνει για δουλειά!

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην αμερικανός πράκτορας, το πρόσωπο που στηλίτευσε τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και τον περασμένο Αύγουστο βρήκε άσυλο στη Ρωσία, φαίνεται ότι θα μείνει στη χώρα για πολύ καιρό.

Σύντομα ο Σνόουντεν πρόκειται να αποκτήσει εργασία, ανέφερε ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσερένα. Επίσης, ο Αμερικανός μαθαίνει τη ρωσική γλώσσα και «έχει κάνει προόδους». Ο Κουτσερένα δηλώνει βέβαιος πως ο Σνόουντεν θα βρει μια δουλειά με καλές απολαβές. Το προηγούμενο διάστημα είχε δεχθεί ορισμένες προτάσεις.

Η πρώτη πρόταση για δουλειά που έγινε στον Σνόουντεν στη Ρωσία, προήλθε από έναν εκ των ιδρυτών του ρωσικού κοινωνικού δικτύου Vkontakte (το ρωσικό Facebook), Πάβελ Ντούροφ. Ο τελευταίος, είχε εκφράσει την άποψη ότι στον πρώην πληροφοριοδότη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ θα φανεί ενδιαφέρον να ασχοληθεί με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εκατομμυρίων χρηστών του κοινωνικού δικτύου (αυτοί είναι περίπου 43 εκατομμύρια την ημέρα), το οποίο είναι ένα από τα λίγα που κέρδισαν τη μάχη για την τοπική αγορά από το Facebook.

Σύντομα ο Σνόουντεν πρόκειται να αποκτήσει εργασία, ανέφερε ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσερένα. Επίσης, ο Αμερικανός μαθαίνει τη ρωσική γλώσσα και «έχει κάνει προόδους»

Τη δεύτερη πρόταση συνεργασίας στον Σνόουντεν έκανε ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας στον τομέα της προστασίας προσωπικών δεδομένων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Ρουσλάν Γκατάροφ, αλλά εφόσον αυτή αφορούσε μάλλον μια θέση συμβούλου, ο Γκατάροφ είχε προτείνει το άνοιγμα ενός λογαριασμού για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον Σνόουντεν. Συγκεκριμένα, ο ρώσος βουλευτής ανέφερε: «Ο Έντουαρντ δεν είναι κάποιος πλούσιος και τα χρήματα που έχει δεν θα του φτάσουν. Θέλω να ευχαριστήσω του μπλόγκερς που δεν αδιαφόρησαν για την τύχη του. Φυσικά, τον βοηθάω και εγώ, όσο μπορώ».

Πολλοί ρώσοι ειδικοί πιστεύουν πως η δουλειά του Σνόουντεν είναι απίθανο να σχετίζεται με κρατικά μυστικά της Ρωσίας και ότι μερικές εταιρίες είναι πιθανό να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον Σνόουντεν για διαφημιστικούς σκοπούς.
Ανάμεσα στους πιθανούς εργοδότες, στους οποίους μπορεί να φανεί χρήσιμος ο Σνόουντεν, είναι οι Mail.ru Group και Kaspersky. Στην ερώτηση, σε ποιο είδος εργασίας φαίνεται να κλίνει περισσότερο ο πρώην συνεργάτης της ΝSA, ο Κουτσερένα δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, αναφέροντας πως όταν ο Αμερικάνος πάρει την απόφασή του, αυτό θα κοινοποιηθεί. Πάντως, ο δικηγόρος άφησε έναν υπαινιγμό, λέγοντας ότι η δουλειά του Σνόουντεν θα σχετίζεται με τον τομέα της πληροφορικής ή εκείνον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη Μόσχα ο πατέρας του
Ο πατέρας του Σνόουντεν, Λον Σνόουντεν, ο οποίος βρέθηκε στη Ρωσία το διάστημα 10-16 Οκτωβρίου, όταν γύρισε στις ΗΠΑ δήλωσε ότι συμβούλευσε το γιο του να παραμείνει στη Ρωσία. Είπε ακόμη, ότι η χώρα του άρεσε πολύ και ότι οι Ρώσοι δεν είναι όπως τους φαντάζονται στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο πατέρας Σνόουντεν ανέφερε: «Στη Ρωσία βρέθηκα ως τουρίστας, ως επισκέπτης, και είμαι πολύ ευγνώμων στη χώρα αυτή για το γεγονός ότι πρόσφερε καταφύγιο στο γιο μου». Ο Λον Σνόουντεν, στον οποίο χορηγήθηκε από τις ρωσικές αρχές βίζα πολλαπλών εισόδων, σκοπεύει να επιστρέψει στη Ρωσία και με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Έντουαρντ δεν έχει αποκαλύψει όλα τα απόρρητα, γι’ αυτό, το άσυλο που του δόθηκε θα τον βοηθήσει να συνεχίσει να δίνει πληροφορίες σε δημοσιογράφους.

Μαζικές υποκλοπές

Μια από τις τελευταίες παρτίδες απόρρητων πληροφοριών που δημοσιοποίησε στις 15 Οκτωβρίου η Washington Post, πιστοποιεί ότι η αμερικανική National Security Agency συγκεντρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια επαφών των χρηστών του Facebook, Gmail, Hotmail, Yahoo και άλλων εταιριών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Σνόουντεν, ένα ειδικό πρόγραμμα συλλέγει τα στοιχεία των επικοινωνιών τη στιγμή που οι χρήστες συνδέονται με το σύστημα παροχής τέτοιων υπηρεσιών ή συγχρονίζουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους.

Οι Ρώσοι που έχουν εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε κατασκοπευτικές ή μυστικές δραστηριότητες, συχνά καταλαμβάνουν στη Ρωσία ενδιαφέροντα πόστα

Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει έως τώρα που μένει ο Σνόουντεν στη Ρωσία και τι ακριβώς κάνει. Ο δικηγόρος του περιορίζεται μόνο σε κάποιες σπάνιες ανακοινώσεις. Στους μήνες που βρίσκεται στη Ρωσία έχει γίνει γνωστό μόνο ότι αυτός μπορεί να μετακινείται ελεύθερα στη χώρα και ότι είναι ελάχιστα πιθανό κάποιος να τον αναγνωρίζει.
Ο Κουτσερένα χάρισε στον Έντουαρντ Σνόουντεν βιβλία ρώσων κλασσικών, μεταξύ αυτών και του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. «Του έφερα αρκετά βιβλία ακόμη. Και είναι φανερό ότι θέλει να διαβάσει και να μάθει. Αν είχε τη δυνατότητα, θα ταξίδευε περισσότερο», ανέφερε ο Κουτσερένα.

Οι Ρώσοι που έχουν εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε κατασκοπευτικές ή μυστικές δραστηριότητες, συχνά καταλαμβάνουν στη Ρωσία ενδιαφέροντα πόστα, γεγονός που αγγίζει ορισμένες φορές τα όρια του σκανδάλου.
-Ο κατηγορούμενος από το Λονδίνο για τη δηλητηρίαση με ραδιενεργό πολώνιο του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, Αντρέι Λουγκοβόι, το 2007 έγινε μέλος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και έλαβε κοινοβουλευτική έδρα στις εκλογές για το ρωσικό Κοινοβούλιο.

-Η απελαθείσα το 2010 από τις ΗΠΑ στη Ρωσία Άννα Τσάπμαν, η οποία είχε κατηγορηθεί για κατασκοπία, είναι παραγωγός στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό REN-TV, εισήχθη στο κοινωνικό συμβούλιο του προσκείμενου στο Κρεμλίνο νεολαιίστικου κινήματος «Molodaya gvardya» (Φρουρά νεολαίων) και εμφανίστηκε σε μια αισθησιακή φωτογράφηση στις σελίδες του περιοδικού Maxim. Στις 4 Ιουλίου του 2013 η Τσάπμαν έκανε μέσω Twitter πρόταση γάμου στον Σνόουντεν. Ο Σνόουντεν απάντησε στη ρωσίδα κατάσκοπο: «Θα παντρευόμουν την Τσάπμαν, χωρίς να λογαριάσω τίποτα. Θεέ μου, δείτε τη μόνο και θα καταλάβετε!».

-Η Ρωσίδα Αικατερίνα Ζατουλιβέτερ, η οποία εργαζόταν ως βοηθός του Αγγλου βουλευτή Μάικλ Χένκοκ, κατηγορήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών Mi5 για κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας, και τον Νοέμβριο του 2011 κέρδισε τη δίκη, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία από πρόσωπο που αντιμετώπιζε ανάλογες κατηγορίες.

Δεν έγινε τόσο διάσημη όσο ο Λουγκοβόι και η Τσάπμαν, ωστόσο κέρδισε και αυτή τεράστια προβολή από τα ΜΜΕ και έτυχε συνεχούς ενδιαφέροντος στην επαγγελματική της καριέρα. Μετά την επιστροφή της στη Ρωσία εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Russia Today, ενώ το φθινόπωρο του 2013 συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία ενός εκ των ηγετών της ρωσικής αντιπολίτευσης, του Αλεξέι Ναβάλνι, στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας. 

ΠΗΓΗ: Η Ρωσία Τώρα

Διαβάστε ακόμη:

ΜΙ5: «Δώρο» για τους τρομοκράτες οι αποκαλύψεις Σνόουντεν


Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν και τον ΟΗΕ