Σολτς κατά Πούτιν: «Δεν θα πετύχει τους στόχους του – Η Ουκρανία είναι κομμάτι της Ευρώπης»

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα πετύχει τους στόχους του», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και προανήγγειλε νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας.

Σολτς

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα πετύχει τους στόχους του», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και προανήγγειλε νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας.

Ο καγκελάριος υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του σχετικά με την παράδοση όπλων στην Ουκρανία και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «διαγωνισμού πλειοδοσίας» σε ό,τι αφορά τα αμυντικά μέσα που διαθέτουν οι σύμμαχοι στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Τόνισε επίσης για μία ακόμη φορά ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Η ΕΕ θα στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Ο Πούτιν δεν θα πετύχει τους στόχους του – ούτε στο πεδίο της μάχης ούτε μέσω μιας υπαγορευμένης ειρήνης», υπογράμμισε ο κ. Σολτς, μιλώντας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ως ΕΕ, στην επέτειο της έναρξης του πολέμου θα ενισχύσουμε εκ νέου τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», συνέχισε ο καγκελάριος και, απαντώντας εμμέσως στην κριτική που του ασκείται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για δισταγμό και καθυστερήσεις στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, υπενθύμισε ότι η Γερμανία είναι ένας από τους κύριους οικονομικούς υποστηρικτές του Κιέβου, «αλλά και πολύ μπροστά στην προμήθεια όπλων και πυρομαχικών».

Αυτό που βλάπτει τη συνοχή μας, σημείωσε, «είναι ένας δημόσιος διαγωνισμός πλειοδοσίας σε ό,τι αφορά τα όπλα: άρματα μάχης, υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη – ποιος θέλει τα περισσότερα;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς και, με το βλέμμα στα σχόλια των κυβερνητικών του εταίρων, Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP), επέκρινε τις «εσωτερικές πολιτικές δηλώσεις και την κριτική των εταίρων και των συμμάχων στη δημόσια σφαίρα».

Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην ΕΕ

Οι παραφωνίες και οι εικασίες σχετικά με αντικρουόμενα συμφέροντα είναι χρήσιμες μόνο στον Βλάντιμιρ Πούτιν και στην προπαγάνδα του, δήλωσε ο κ. Σολτς και επανέλαβε αφενός ότι οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία αποφασίζονται σε συντονισμό με τους συμμάχους και αφετέρου ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ο γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε και σήμερα από το βήμα της Bundestag την Ουκρανία για την αδιάσπαστη αλληλεγγύη της Γερμανίας και της Ευρώπης. «Η Ουκρανία είναι κομμάτι της Ευρώπης, το μέλλον της βρίσκεται στην ΕΕ και αυτή η υπόσχεση ισχύει», τόνισε και διευκρίνισε ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συγκρίνουμε τις θέσεις μας και θα χαράξουμε τη μελλοντική μας πορεία. Ιδιαίτερα σημαντική, επισήμανε, θα είναι και η απευθείας ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γαλλικών και γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει σήμερα στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βίσκεται προς το παρόν στο Λονδίνο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι βλέπει «παράθυρο ευκαιρίας» για εκλογές στην Ουκρανία και συναντήθηκε με τους δύο πιθανούς αντιπάλους του

Ο επικεφαλής του προεδρικού Γραφείου, Κιρίλο Μπουντάνοφ, και ο πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού, Βαλέρι Ζαλούζνι, θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία