Σουδάν: Σφοδρές μάχες σε Χαρτούμ και Νταρφούρ παρά την εκεχειρία – Τουλάχιστον 512 οι νεκροί

Οι φονικές μάχες, που φέρνουν αντιμέτωπους παραστρατιωτικούς με τις ένοπλες δυνάμεις, εισήλθαν σήμερα στην 13η ημέρα τους στο Σουδάν, καθώς χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην περιφέρεια του Νταρφούρ όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται παρά την κατάπαυση του πυρός.

Πολεμικά αεροπλάνα πετούν πάνω από τα βόρεια προάστια του Χαρτούμ, όπου τα στρατεύματα των δύο αντίπαλων στρατηγών, που δίνουν μάχη για την εξουσία, ανταλλάσσουν πυρά πολυβόλων και βαρέων όπλων, αναφέρουν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες, παρά την εκεχειρία των 72 ωρών που συνήφθη υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας και τέθηκε σε εφαρμογή προχθές, Τρίτη.

Οι βιαιότητες στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με το συνδικάτο των γιατρών.

Πολυάριθμες προσπάθειες για να σιωπήσουν τα όπλα έχουν αποτύχει από την αρχή της σύγκρουσης, στις 15 Απριλίου, ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, γνωστού ως «Χεμέντι».

Χθες, Τετάρτη, το βράδυ, ο στρατός ανακοίνωσε πως δέχθηκε να στείλει έναν αντιπρόσωπο στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα του γειτονικού Νότιου Σουδάν, για συνομιλίες με τις ΔΤΥ «με πρωτοβουλία του IGAD», του περιφερειακού συνασπισμού της Ανατολικής Αφρικής.

512 νεκροί και 4.193 τραυματίες

Ο στρατηγός Μπουρχάν είπε πως δέχθηκε να συζητήσει μια παράταση της εκεχειρίας των 72 ωρών, η οποία πρόκειται να λήξει σήμερα τα μεσάνυχτα και συνολικά δεν έγινε πολύ σεβαστή. Οι παραστρατιωτικοί, από την πλευρά τους, δεν σχολίασαν αυτή την περιφερειακή πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το σουδανικό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 512 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 4.193 έχουν τραυματισθεί από την αρχή της σύγκρουσης, όμως ο απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Η κατάσταση στο Χαρτούμ είναι «εξαιρετικά κακή», αφηγείται στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σααμπάν, ένας σύρος υπήκοος που περιμένει στο Πορτ Σουδάν για να αναχωρήσει από τη χώρα: «Το μόνο που θέλουμε είναι να φθάσουμε ασφαλείς στην Τζέντα (στη Σαουδική Αραβία) ή στη Συρία. Το μόνο που θέλουμε είναι να φύγουμε από το Σουδάν».

Πέρα από την πρωτεύουσα, βιαιότητες σημειώνονται από την αρχή της σύγκρουσης και σε άλλες περιφέρειες, κυρίως στο Δυτικό Νταρφούρ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λεηλασίες, φόνοι και πυρπολήσεις κατοικιών έχουν σημειωθεί στην Ελ-Γκενέινα, τη μεγαλύτερη πόλη αυτής της περιφέρειας η οποία συνορεύει με το Τσαντ.

Η Κίνα έχει απεγκλωβίσει 1.300 πολίτες της

Η Κίνα έχει ήδη απομακρύνει 1.300 πολίτες της από το Σουδάν, κυρίως με τη βοήθεια πολεμικών πλοίων, που διέσωσαν επίσης τους πολίτες πέντε άλλων χωρών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Έως τώρα, πάνω από 1.300 Κινέζοι πολίτες έχουν απεγκλωβιστεί με ασφάλεια», δήλωσε σήμερα η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Δήλωσε ότι πολλοί εγκατέλειψαν το Σουδάν με πλοία που έστειλε το πολεμικό ναυτικό της Κίνας.

Στην αρχή της εβδομάδας το Πεκίνο είχε ανακοινώσει ότι 1.500 Κινέζοι ζούσαν στη χώρα πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών. «Βοηθήσαμε τους πολίτες πέντε χωρών να απομακρυνθούν από το Σουδάν σε κινεζικά πλοία», δήλωσε η Μάο Νινγκ, χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι οι χώρες αυτές.

Πάνω από 3.500 άνθρωποι διέφυγαν στην Αιθιοπία

Πάνω από 3.500 άνθρωποι από περισσότερες από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλοί Τούρκοι, διέφυγαν στην Αιθιοπία για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στο Σουδάν από τις 21 Απριλίου, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ.

Λόγω της αύξησης του αριθμού των αφιχθέντων από το Σουδάν, ο ΔΟΜ σημείωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία του στην μεθοριακή περιοχή της Μετέμα, η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική Αιθιοπία, στην περιφέρεια Αμχάρα, όπου βρίσκεται αρτηρία που συνδέει τη χώρα με την σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Πάνω από το 40% των ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο στην Αιθιοπία είναι Τούρκοι και το 14% είναι Αιθίοπες, διευκρίνισε στο AFP ο Έρικ Μαζάνγκο, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του διεθνούς αυτού οργανισμού στην Αιθιοπία, σε μήνυμά του που ελήφθη σήμερα.

«Οι αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά τις πέντε τελευταίες μέρες, περνώντας από τις 200 καταγεγραμμένες μεταξύ της 21ης και της 22ας Απριλίου στις 350 στις 23, σε πάνω από 1.500 στις 24 και σε 1.300 στις 25» του μήνα, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP / Φωτογραφίες Reuters