Σουηδία: Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα θα υποβάλει αίτημα ένταξης στο NATO

Η πρωθυπουργός στη Σουηδία, Μαγκνταλένα Άντερσον, επιβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα της θα υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο NATO.

«Η απόφαση να εγκαταλείψουμε τη στρατιωτική ουδετερότητα που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της σουηδικής εθνικής ταυτότητας για περισσότερα από 200 χρόνια είναι μια ιστορική αλλαγή για τη χώρα. Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η κ. Άντερσον μετά τη σημερινή συζήτηση για την πολιτική ασφαλείας στο κοινοβούλιο.

«Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό πληθυσμό είναι να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ».

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας.

Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της «σήμερα, αύριο ή την Τετάρτη», συγχρονιζόμενη με τη Φινλανδία.

«Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.

Η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες ήταν κατηγορηματικά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μετά την έναρξη όμως του πολέμου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια δραματική αλλαγή υπέρ της ένταξης, ως απάντηση στις προκλήσεις ασφαλείας από την Μόσχα.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε χθες επίσημα ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη της χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Ρωσία, ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν, έχουν προειδοποιήσει επανειλλημένα τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ότι το Κρεμλίνο θα λάβει «τα κατάλληλα στρατιωτικό-τεχνικά μέτρα και θα απαντήση» στην επέκταση των στρατιωτικών υποδομών δίπλα στα σύνορά του.

Με πληροφορίες από: Sky News / Φωτογραφία αρχείου Reuters