OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σπάνια δημόσια εμφάνιση του Στρατηγού Μπουρχάν στο Πορτ Σουδάν – Επισκέφτηκε και το Χαρτούμ [pics]

28/08/2023 - 08:43
Σουδάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων που βρίσκονται σε πόλεμο για πάνω από τέσσερις μήνες με τους παραστρατιωτικούς, έφθασε χθες Κυριακή στο Πορτ Σουδάν, τη μοναδική πόλη του Σουδάν που διαθέτει αεροδρόμιο σε λειτουργία, κατά επίσημες ανακοινώσεις.

Αφότου ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα τη 15η Απριλίου, ο στρατηγός Μπουρχάν, de facto αρχηγός του κράτους από τη στιγμή που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 2021, ήταν ταμπουρωμένος στο γενικό αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, όπου έχουν επιτεθεί επανειλημμένα οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, του δεύτερου τη τάξει της στρατιωτικής χούντας προτού μετατραπεί στον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση των de facto αρχών, ο στρατηγός Μπουρχάν συναντήθηκε χθες με τον δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, τον Μαλίκ Αγκάρ, και άλλα στελέχη της κυβέρνησης που έχουν μετεγκατασταθεί στο Πορτ Σουδάν. Την Πέμπτη, για πρώτη φορά, εμφανίστηκε σε βόρειο προάστιο του Χαρτούμ, κατόπιν στην Ατμπάρα, 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, επιθεωρώντας στρατεύματα και χαιρετώντας πολίτες, διαβεβαιώνοντας τους πάντες πως η νίκη είναι «κοντά».

Ο ρόλος των τρίτων δυνάμεων

Ενώ το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ βομβαρδίστηκε από τις πρώτες ώρες του πολέμου, αυτό στο Πορτ Σουδάν συνεχίζει να λειτουργεί. Πέρα από αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, υποδέχεται επίσης αεροπλάνα ιδιωτικών εταιρειών, τα οποία εκτελούν πτήσεις προς και από το Σουδάν.

Δίνει και παίρνει φημολογία για πιθανό ταξίδι του στρατηγού Μπουρχάν στο εξωτερικό. Σουδανοί δημοσιογράφοι επικαλούνται πρωτεύουσες που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στο διπλωματικό παιγνίδι στο Σουδάν, ειδικά το Κάιρο, που υποστηρίζει από πάντα τον στρατό, και το Ριάντ, το οποίο στην αρχή του πολέμου διεξήγαγε από κοινού με την Ουάσιγκτον διαπραγματεύσεις για να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός.

Μαίνονται οι σκληρές συγκρούσεις

Στο μεταξύ οι μάχες δεν σταματούν. Χθες Κυριακή «ρουκέτες έπληξαν σπίτια προκαλώντας πέντε θύματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ιατρική πηγή στο Χαρτούμ. Κάτοικοι έκαναν επίσης λόγο για αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα. Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 5.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED. Ο πραγματικός απολογισμός όμως θεωρείται πως είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς πολλές περιοχές της χώρας είναι εντελώς αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ τα δυο στρατόπεδα δεν ανακοινώνουν τις απώλειές τους.

Πάνω από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης και πάνω από 6 εκατομμύρια Σουδανοί βρίσκονται πλέον στα «όρια του λιμού», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πόλεμος και η πείνα απειλούν πλέον να «κυριεύσουν» ολόκληρο το Σουδάν και να βυθίσουν την περιοχή σε ανθρωπιστική καταστροφή, προειδοποίησε την Παρασκευή ο ΟΗΕ, αντιμέτωπος με ελλείψεις κεφαλαίων και γραφειοκρατικά εμπόδια για τη διανομή βοήθειας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: RSFΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝΠΟΡΤ ΣΟΥΔΑΝΣΟΥΔΑΝΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΠΟΥΡΧΑΝΣΤΡΑΤΟΣ ΣΟΥΔΑΝΧΑΡΤΟΥΜ

Related Posts

Ισραήλ - UNIFIL
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Η δύναμη του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι κατασκεύασε «τείχη» στο λιβανέζικο έδαφος

14/11/2025 - 19:11
Ρωσία - Σαράτοφ - διυλιστήριο
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το διυλιστήριο στο Σαράτοφ φλέγεται μετά από επίθεση ουκρανικών drones – Σταμάτησε μέχρι νεωτέρας η λειτουργία του

14/11/2025 - 17:36
Ιράν - Στενό Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν κατέλαβε τάνκερ κυπριακής εταιρείας που περνούσε το Στενό του Ορμούζ

14/11/2025 - 15:31

Διαβάστε Επίσης

Λίβανος: Η δύναμη του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι κατασκεύασε «τείχη» στο λιβανέζικο έδαφος

Lynx: Η Ρουμανία αγοράζει σχεδόν 300 οχήματα μάχης πεζικού από την Rheinmetall – Εξασφάλισε και εγχώρια παραγωγή

USSPS: Η ΕΤΜΕ ανέθεσε στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας την κατασκευή της μη επανδρωμένης πλωτής εξέδρας θαλάσσιας επιτήρησης

Ρωσία: Το διυλιστήριο στο Σαράτοφ φλέγεται μετά από επίθεση ουκρανικών drones – Σταμάτησε μέχρι νεωτέρας η λειτουργία του

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Προσδεθείτε, έρχονται πολλές νέες ελληνοαμερικανικές συνεργασίες – Προανήγγειλε επίσκεψη του Μ. Ρούμπιο

Su-30: Συνετρίβη ρωσικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία – Νεκροί οι δύο πιλότοι

Ουκρανικοί πύραυλοι Long Neptune με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων έπληξαν ρωσικό έδαφος – «Η απάντησή μας στη Ρωσία» [vid]

Το Ιράν κατέλαβε τάνκερ κυπριακής εταιρείας που περνούσε το Στενό του Ορμούζ

Top News

Η Άννα Φλωρινιώτη αποκαλύπτει για τον ψευτοπαπά που εξομολόγησε τον αδερφό της πριν πεθάνει: «Με τα λείψανα κοινώνησε τον Νίκο»

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου έκανε αγωγή και μήνυση στην Έλενα Χριστοπούλου - Της ζητά 1 εκατομμύριο ευρώ

Το πρώτο απόσπασμα από την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα: Το δημοψήφισμα ήταν δική μου απόφαση, ξέχασα ακόμα και τα γενέθλια του παιδιού μου

Σπύρος Μαρτίκας για τον επιχειρηματία με τις απάτες των 1,3 εκ. ευρώ: «Έφαγε 250 χιλιάρικα από τον Παντελή Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert