OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Στενό του Χορμούζ: Νέο «μυστήριο» με το Ιράν και εξαφάνιση δεξαμενόπλοιου

17/07/2019 - 10:00
Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η ισλαμική δημοκρατία βοήθησε, αφού έλαβε σήμα κινδύνου, ένα «ξένο δεξαμενόπλοιο που αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα» στο Στενό Χορμούζ στην Περσικό Κόλπο.

«Βάσει του διεθνούς δικαίου (…) οι ιρανικές δυνάμεις πλησίασαν» το πλοίο «και με τη βοήθεια ρυμουλκού το οδήγησαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα για να γίνουν εκεί οι απαραίτητες επισκευές», δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί εκπρόσωπος του υπουργείου σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης.

Ο Μουσαβί πρόσθεσε ότι επιπλέον πληροφορίες θα γίνουν γνωστές στη συνέχεια.

Νωρίτερα χθες ο ιστότοπος TankerΤrackers, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση φορτίων πετρελαίου, είχε ανακοινώσει ότι το δεξαμενόπλοιο Riah με σημαία Παναμά, το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στο Στενό του Χορμούζ για να ανεφοδιάζει άλλα πλοία, είχε εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα στις 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον TankerΤrackers, το αυτόματο σύστημα ταυτοποίησης του δεξαμενόπλοιου διακόπηκε εκείνη την ημέρα.

Η τελευταία γνωστή θέση του Riah ήταν στο Στενό του Χορμούζ στα ανοικτά του νησιού Κεσμ.

Τι αναφέρουν άλλες ιστοσελίδες

Σύμφωνα με το Marine Traffic, το πλοίο ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Prime Tankers με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους τελευταίους 12 μήνες είχε καταγραφεί να πλέει μόνο μεταξύ των λιμανιών Φουτζάιρα και Σάρζαχ των Εμιράτων. Με χωρητικότητα 1.900 τόνων θεωρείται ένα μικρό τάνκερ.

Ωστόσο τόσο η εκπρόσωπος της Prime Tankers αρνήθηκε ότι το δεξαμενόπλοιο ανήκει στον στόλο της εταιρείας, ενώ και τα Εμιράτα διέψευσαν ότι το διαχειρίζεται εταιρεία της χώρας.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε χθες, υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας του, ότι το δεξαμενόπλοιο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πολίτες της χώρας σε αυτό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAM.

«Το εν λόγω τάνκερ δεν ανήκει στα Εμιράτα (…) και δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου», τόνισε. «Παρακολουθούμε την κατάσταση με τους διεθνείς εταίρους μας», πρόσθεσε.

Η ένταση στο Στενό του Χορμούζ, από το οποίο διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, έχει οξυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν ότι ευθύνονται για μια σειρά συμβάντων και επιθέσεων στην περιοχή.

Εξάλλου στις 4 Ιουλίου ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο συνελήφθη από την αστυνομία και την υπηρεσία τελωνείων του Γιβραλτάρ με τη βοήθεια του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά του βρετανικού εδάφους.

Το Γιβραλτάρ και οι ΗΠΑ υποπτεύονται ότι το τάνκερ ήθελε να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της εμπόλεμης χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΗΠΑΙΡΑΝΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΧΟΡΜΟΥΖ

Related Posts

ρωσικός στρατός
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο ρωσικός στρατός στρατολόγησε 417.000 συμβασιούχους στρατιώτες το 2025

25/12/2025 - 21:05
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις «λεπτομέρειες» του ειρηνευτικού σχεδίου

25/12/2025 - 19:03
Βενεζουέλα - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία στηρίζει τη Βενεζουέλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» στην Καραϊβική Θάλασσα

25/12/2025 - 18:17

Διαβάστε Επίσης

Προκλητική δήλωση από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: «Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο φταίει η προσέγγιση της Ελλάδας»

Ρωσία: Ο ρωσικός στρατός στρατολόγησε 417.000 συμβασιούχους στρατιώτες το 2025

THAAD: O Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 25 νέα συστήματα αεράμυνας και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα

Ζελένσκι: Μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις «λεπτομέρειες» του ειρηνευτικού σχεδίου

Η Ρωσία στηρίζει τη Βενεζουέλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» στην Καραϊβική Θάλασσα

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε μαχητή της ελίτ ιρανικής Δύναμης Κουντς [vid]

Taurus Neo: Ο νέος γερμανικός πύραυλος cruise προετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή – Έτοιμος από το 2030

«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας», λέει ο πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του

Top News

O Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» της Δέσποινας Βανδή

Χριστούγεννα στην Αθήνα της δεκαετίας του 1960: Το δέντρο στο Σύνταγμα και οι στολισμένες βιτρίνες σε ένα ταξίδι στον χρόνο

Αντελίνα Βαρθακούρη και Χάρης Βαρθακούρης έκαναν χριστουγεννιάτικο τραπέζι με όλη την οικογένεια του Γιάννη Πάριου

Ο Νίκος Πλακιάς ξεσπά κατά της Hellenic Train για τη χριστουγεννιάτικη κάρτα: «Αρρωστημένη συμπεριφορά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert