Στην Ουκρανία ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ – Ερευνά του ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον υποδομών με θύματα αμάχους

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έχει να διαδραματίσει έναν «ιστορικό» ρόλο στην απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία και για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας, δήλωσε χθες Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Καν.

Ο Καν βρέθηκε στην Ουκρανία για να ερευνήσει τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας εναντίον των ενεργειακών και άλλων υποδομών της Ουκρανίας, εξαιτίας των οποίων σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι και εκατομμύρια άλλοι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι το ΔΠΔ και ο Καν «αναμφισβήτητα θα διαδραματίσουν έναν ιστορικό ρόλο, αναγκάζοντας Ρώσους εγκληματίες» να λογοδοτήσουν.

«Η απάντηση στα ρωσικά εγκλήματα, μπροστά σε αυτή την επιθετικότητα, με όρους κράτους δικαίου και μέσω της ισχύος ενός διεθνούς δικαστηρίου είναι αυτό που θα λειτουργήσει ως εγγύηση για την μακροπρόθεσμη μελλοντική ασφάλεια τόσο των Ουκρανών όσο και άλλων λαών», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε ξεκάθαρα ένα μοτίβο, πιστεύω, σε ό,τι αφορά τον αριθμό, το εύρος και την κλίμακα των επιθέσεων εναντίον του συστήματος ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας και πρέπει να εξετάσουμε για ποιο λόγο συνέβη. Είναι νόμιμοι στόχοι ή όχι;», επεσήμανε ο Καν από την πλευρά του.

Ο Καν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων μπροστά από ένα κατεστραμμένο κτίριο κατοικιών στη πόλη Βισορόντ, βόρεια του Κιέβου, όπου οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από έναν ρωσικό πύραυλο στα τέλη Νοεμβρίου.

Περισσότερα από 70.000 φερόμενα εγκλήματα πολέμου έχουν αναφερθεί στην Ουκρανία, τα περισσότερα από τα οποία θα εξετάσουν τα ουκρανικά δικαστήρια.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από δυτικές και ουκρανικές αρχές, κυρίως στις περιοχές που κατέλαβε η Μόσχα και οι οποίες μετά απελευθερώθηκαν, καταδεικνύουν ευρείες ωμότητες, περιλαμβανομένων βασανιστηρίων, αναγκαστικών εκτοπισμών και σεξουαλικής βίας.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ