OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Πιο ενεργό ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας αλλά εκτός συνασπισμού

24/05/2017 - 16:33
Share on FacebookShare on Twitter

Το ΝΑΤΟ οφείλει να κάνει περισσότερα κατά της τρομοκρατίας μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής τoυ οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, παραμονή της συνόδου κορυφής των ηγετών της Βορειο Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Ο Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε πάντως ότι δεν είναι σίγουρο πως η Συμμαχία θα ενταχθεί στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που επιθυμεί η Ουάσινγκτον.

«Περιμένω ότι οι σύμμαχοι θα δραστηριοποιηθούν και θα δεχθούν να κάνουν περισσότερα στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», έπειτα από την «ιδιαίτερα βάναυση» επίθεση στο Μάντσεστερ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε μια ποπ συναυλία στο Μάντσεστερ και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό 59, μεταξύ των οποίων παιδιά, «θα θιγεί από όλους τους ηγέτες με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο» κατά τη συνεδρίασή τους αύριο Πέμπτη στη νέα έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε.

Όμως ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως η αντιτρομοκρατική μάχη αποτελεί ευθύνη των δυνάμεων της τάξης και των υπηρεσιών Πληροφοριών, όσο και του Στρατού. Ο ίδιος υπενθύμισε επίσης πως το ΝΑΤΟ αποκλείει το ενδεχόμενο να αναλάβει έναν «μάχιμο ρόλο» στους κόλπους του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Πολλοί σύμμαχοι θα ήθελαν να γίνει το ΝΑΤΟ πλήρες μέλος του συνασπισμού» κατά του Ισλαμικού Κράτους, εξήγησε ο επικεφαλής της Συμμαχίας. «Κατ’ αρχάς επειδή αυτό θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και υπό το φως της επίθεσης του Μάντσεστερ, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δοθεί μια εικόνα ενότητας εναντίον της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει φανεί πολύ επικριτικός έναντι της Συμμαχίας, αναμένεται ότι στη διάρκεια της διάσκεψης, που είναι η πρώτη στην οποία συμμετέχει, θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να κάνει περισσότερα κατά της τρομοκρατίας και από τους Ευρωπαίους να δαπανήσουν περισσότερα για τον τομέα της άμυνας. Οι ΗΠΑ, οι οποίες ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού που από το 2014 διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, ζητούν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο να γίνει το ΝΑΤΟ πλήρες μέλος του συνασπισμού αυτού.

Καθεμιά από τις 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι ήδη σε ατομικό επίπεδο μέλος αυτού του συνασπισμού. Όμως, 24 ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, «εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε συζητήσεις για το αν το ΝΑΤΟ οφείλει να γίνει πλήρες μέλος του συνασπισμού», παραδέχθηκε σήμερα ο Στόλτενμπεργκ. Χώρες όπως η Ιταλία ή η Γαλλία εκφράζουν φόβους ότι κάτι τέτοιο θα έπλητε την εικόνα του ΝΑΤΟ, η συμμετοχή του οποίου στα πλήγματα στη Λιβύη το 2011 έχει αφήσει κακές μνήμες στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

«Υπάρχει ο κίνδυνος σταδιακά οι άνθρωποι να θεωρήσουν πως τα πλήγματα του συνασπισμού είναι πλήγματα του ΝΑΤΟ και της Δύσης», εξήγησε η πηγή. Το θέμα αυτό ενδέχεται να θιγεί κατά το γεύμα ανάμεσα στον Τραμπ και τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν αύριο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Tags: ΝΑΤΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert