OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Kαταδικάζει τη Χαμάς και καλεί το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους

31/10/2023 - 18:21
Στόλτενμπεργκ: Kαταδικάζει τη Χαμάς και καλεί το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους
Share on FacebookShare on Twitter

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις στο Ισραήλ από τη Χαμάς και είπε πως η ισραηλινή απάντηση στη Γάζα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

«Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε μια ομιλία ενώπιον βουλευτών σκανδιναβικών χωρών στο Όσλο.

«Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό η απάντηση του Ισραήλ να λαμβάνει χώρα εντός του διεθνούς δικαίου, οι ζωές των αμάχων να προστατεύονται και η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στη Γάζα», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στις 11 Οκτωβρίου πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά ότι περίμενε πως η απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς θα ήταν αναλογική. Ο επικεφαλής του NATO προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

«Το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλοι δεν πρέπει να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Ο πόνος τις τελευταίες εβδομάδες μάς υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να σταματήσουμε να εργαζόμαστε για μια μόνιμη, ειρηνική πολιτική επίλυση στη σύγκρουση», είπε.

Η Νορβηγία πιστεύει ότι το Ισραήλ ίσως δεν έχει σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο

Η Νορβηγία πιστεύει ότι το Ισραήλ ίσως παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τον βομβαρδισμό του στη Γάζα που ισοπέδωσε ολόκληρες γειτονιές και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες Παλαιστινίους, δήλωσε σήμερα ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ότι ενώ το Όσλο στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, το ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Αυτό σημαίνει τον διαχωρισμό μεταξύ μαχόμενων και αμάχων και την διασφάλιση ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις είναι αναλογικές προκειμένου να αποφεύγεται υπερβολική βλάβη σε αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, δήλωσε ο ίδιος.

«Πιστεύουμε ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου αυτή η αναλογικότητα και αυτός ο διαχωρισμός δεν έχουν γίνει απολύτως σεβαστοί», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Νορβηγία λειτούργησε ως μεσολαβητής στις συνομιλίες του 1992-1993 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) που οδήγησαν στις Συμφωνίες του Όσλο το 1993. Έκτοτε, είναι επικεφαλής της ομάδας δωρητών που συντονίζει τη διεθνή βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Αυτό που βλέπουμε στη Γάζα είναι μια τρομερά δραματική ανθρωπιστική κατάσταση», δήλωσε ο Μπαρθ Άιντε.

Περιέγραψε τις συνθήκες εκεί ως «τρομερές» με τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε νερό, ρεύμα, ιατρικές προμήθειες ύστερα από εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών από το Ισραήλ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι δορυφορικές εικόνες που έδειξαν ολόκληρες περιοχές να έχουν βομβαρδιστεί, τα σπίτια χιλιάδων ανθρώπων να έχουν καταστραφεί και οι υποδομές υγείας να έχουν δεχθεί επίθεση είναι «ξεκάθαρα προβληματικές» από την άποψη του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό από νομική άποψη, είναι επίσης σημαντικό διότι θα έλθει κάποια στιγμή που θα πρέπει να αναζητήσουμε πολιτικές λύσεις», δήλωσε ο Μπαρθ Άιντε.

«Χρειάζεται να επιστρέψουμε στο βασικό ζήτημα του τι να κάνουμε για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση». Περίπου 200 Νορβηγοί πολίτες εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα και δεν μπορούν να φύγουν λόγω του αποκλεισμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: NATOΓΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΝΟΡΒΗΓΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34
Βρετανία - Νορβηγία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

04/12/2025 - 21:10
Ισραήλ - Μοσάντ - Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέος επικεφαλής της Μοσάντ ο Ρόμαν Γκόφμαν, στρατιωτικός σύμβουλος του Νετανιάχου

04/12/2025 - 19:32

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert