Στόλτενμπεργκ: «Πρέπει να στείλουμε περισσότερα όπλα στο Κίεβο» – Στις 19 Απριλίου το Συμβούλιο NATO – Ουκρανίας

Το Συμβούλιο NATO – Ουκρανίας θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα παρασχεθεί στο Κίεβο περισσότερη βοήθεια σε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να γίνει αυτή η συνάντηση καθώς η χώρα του αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών, με τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ να έχει μπλοκαριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο εδώ και μήνες και την ΕΕ να μην παραδίδει εγκαίρως πυρομαχικά.

«Αν πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο να εξοπλίσουμε τους εαυτούς μας και να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία, τα μέλη του NATO πρέπει να επιλέξουν την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ. «Οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν επαρκή αριθμό συστημάτων αεράμυνας που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

«Μίλησα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας και την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Οι καθυστερήσεις στη βοήθεια έχουν καθημερινές συνέπειες στο έδαφος. Επομένως, το μήνυμά μου προς τους Συμμάχους είναι σαφές: Στείλτε περισσότερα στην Ουκρανία. Συμφωνήσαμε επίσης να συγκαλέσουμε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας αυτήν την Παρασκευή», έγραψε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Χ.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του NATO και τους συμμάχους για την άμεση ανταπόκρισή τους να συμμετάσχουν στο συμβούλιο.

«Η Ουκρανία απαιτεί άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της αεράμυνας της. Ενημέρωσα επίσης τον Γενικό Γραμματέα για την πρωινή πυραυλική επίθεση από Ρώσους κατακτητές σε ξενοδοχείο στο Τσερνίχιβ, καθώς και για τον αντίκτυπο του ρωσικού τρόμου στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας. Συζητήσαμε επίσης την πρόοδο των πρωτοβουλιών για την παροχή πυρομαχικών πυροβολικού στην Ουκρανία», όπως έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Φωτογραφία αρχείου Reuters