Στόλτενμπεργκ: Προειδοποιεί τη Ρωσία για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης

Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε σήμερα τα δημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμα της χώρας του στην αυτοάμυνα.

«Τα ψευδοδημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία δεν έχουν καμία νομιμότητα και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα εδάφη αυτά είναι Ουκρανία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων είναι απολύτως απαράδεκτη, θα αλλάξει εντελώς τη φύση της σύγκρουσης και η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, σχετικά με τις πρόσφατες απειλές του Ρώσου προέδρου Πούτιν για την χρήση πυρηνικών όπλων.

«Όταν βλέπουμε αυτό το είδος πυρηνικής ρητορικής ξανά και ξανά από τη Ρωσία, από τον Πρόεδρο Πούτιν, είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη – και ως εκ τούτου μεταφέρουμε το σαφές μήνυμα ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε την περαιτέρω υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από τα κράτη μέλη του NATO, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Στόλτενμπεργκ για την καταδίκη του στα δημοψηφίσματα τα οποία το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αποκαλούν παράνομα και ψευδή.

«Συζητήσαμε τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και την περαιτέρω υποστήριξη των κρατών μελών της Συμμαχίας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», έγραψε ο Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters