Στροφή 180 μοιρών από τον Σολτς: «Σημείο καμπής η ρωσική επίθεση» – Στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία

Την παράδοση 1000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία ενέκρινε πριν από λίγο η Καγκελαρία της Γερμανίας, δηλαδή ο Όλαφ Σολτς.

«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι’ αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.

Εντωμεταξύ αντιαρματικά οβιδοβόλα D-30 από το οπλοστάσιο του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας θα σταλούν στην Ουκρανία μέσω Εσθονίας. Τα όπλα είχαν αρχικά πωληθεί στη Φινλανδία το 1990 και αναμένεται να παραδοθούν «το συντομότερο δυνατό» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε την έγκριση της παράδοσης 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων μέσω Ολλανδίας και 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και 10.000 τόνους πυρομαχικών μέσω Πολωνίας.

Την είδηση μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείτο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Τα D-30 και τα RPG θα δοθούν στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών, ενώ απευθείας από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποσταλούν τα επιπλέον 1000 αντιαρματικά και οι 500 πύραυλοι Stinger που ανακοίνωσε ο Σολτς.

Επιπλέον φαίνεται πως κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας να αποκλείσει την Γερμανία από το διατραπεζικό σύστημα Swift, κάτι για το οποίο ο Σολτς είχε δεχθεί κριτική ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός του.

Την απόφαση της κυβέρνησης χαιρέτισε και ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν: «Πρόκειται για μια αλλαγή πορείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία αξίζει την πλήρη στήριξή μας. Έστω και αν πρόκειται μόνο για ένα πρώτο βήμα», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία και τα συμβόλαια πώλησης οπλικών συστημάτων, ακόμη και οι αγοραστές των γερμανικών όπλων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Βερολίνου πριν τα μεταπωλήσουν σε τρίτους, καθώς η Γερμανία ασκεί ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική, απαγορεύοντας τη διάθεση γερμανικών θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.