SU-35: Τα ρωσικά μαχητικά και τα τουρκικά F-16 κλέβουν τις εντυπώσεις στο Technofest [vid]

Η έκθεση αεροδιαστημικής τεχνολογίας Technofest 2019, που γίνεται στην Τουρκία, έγινε αφορμή για μερικά εντυπωσιακά πλάνα εναέριων ελιγμών από μαχητικά SU-35 και F-16.

Η αποστολή ρωσικών μαχητικών στην Τουρκία, έστω και για λόγους επίδειξης, δεν μπορεί να αποκοπεί από το παγκόσμιο εξοπλιστικό «θρίλερ» που εκτυλίσσεται ανάμεσα σε Ρωσία, ΗΠΑ και Τουρκία. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, είχε δηλώσει πως
η αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35 θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιάμεση λύση για την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Οι συζητήσεις για την αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών από την Τουρκία εντάθηκαν με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Μόσχα στις 27 Αυγούστου, ο οποίος με δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57 στην περίπτωση που οι ΗΠΑ ακυρώσουν την πώληση των F-35.

Το ρωσικό Su-35

Το Su-35 αποτελεί το τελευταίο αεροσκάφος της οικογένειας των Flanker. Αποτελεί ίσως την καλύτερη και την πιο βελτιωμένη έκδοση του μαχητικού Su-27, αφού ουσιαστικά συνδυάζει την ευελιξία του τελευταίου και τα ηλεκτρονικά συστήματα, τους κινητήρες και τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στα μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς (PAK-FA) που είναι υπό σχεδίαση στην Ρωσία.

Το Su-35 εξελίχθηκε (με βάση το Su-27SM/Su-35Mk2) την δεκαετία του ’90 με βάση λύσεις, οι οποίες εφαρμόζονται στην ανάπτυξη του μαχητικού πέμπτης γενιάς. Το αεροσκάφος είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να παρέχει πολύ υψηλές επιδόσεις, όπως: μέγιστη ευελιξία και δυνατότητα εκτέλεσης ακραίων ελιγμών με γωνία προσβολής άνω των 90 μοιρών, υπερηχητική ταχύτητα χωρίς να επηρεάζεται η εμβέλεια, δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ αεροσκαφών (όπως εντοπισμού στόχων), μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς οπλισμού, μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης σε χαμηλό ύψος, ειδική επικάλυψη σε ζωτικά μέρη της δομής για την ελαχιστοποίηση της υπογραφής ίχνους στα ραντάρ του αντιπάλου.

Δείτε το βίντεο:

Το τουρκικό F-16

Φυσικά η Τουρκία δεν θα μπορούσε να αφήσει ένα ξένο μαχητικό να κλέψει την παράσταση στην «έδρα» της. Έτσι τουρκικά μαχητικά F-16 σηκώθηκαν για να εντυπωσιάσουν.

To F-16 είναι ένα μοντέρνο μαχητικό αεροσκάφος κατασκευασμένο στις ΗΠΑ. Σχεδιασμένο ως ένα ελαφρύ καταδιωκτικό έχει μέχρι στιγμής επιτυχημένο ρόλο στον τομέα του. Οι μεγάλες του δυνατότητες σε ταχύτητα, ευελιξία, ικανότητα στροφής και περιστροφής το κάνουν έναν από τους πιο δύσκολους αντιπάλους στον αέρα. Πιθανόν να είναι το πιο διαδεδομένο Δυτικό καταδιωκτικό, αφού έχουν κατασκευαστεί πάνω από 4000 αεροσκάφη του είδους του. Αποτελεί την βασική δύναμη αέρος της Τουρκίας, η οποία βέβαια σκέφτεται την αναβάθμιση σε αεροσκάφη νεότερης γενιάς.

Δείτε τους ελιγμούς του: