Συνέντευξη: Οι θέσεις της Ρωσίας για Ουκρανία, κυρώσεις και South Stream

Τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αλλά και τα επόμενα βήματα σχετικά με την κατασκευή του αγωγού South Stream σχολιάζει ο Ρώσος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσισόφ σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο EurActiv.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ο Β. Τσισόφ σημειώνει την ανάγκη εύρεσης πολιτικής και όχι στρατιωτικής λύσης για την Ουκρανία, διαπίστωση επί της οποίας υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, όπως αναφέρει. «Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να διασφαλιστεί, κάθε εχθροπραξία να σταματήσει και οι συμφωνίες σχετικά με τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στις δύο πλευρές θα πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη», υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι τα ανθρωπιστικά και οικονομικά ζητήματα που έχουν προκύψει από την κρίση θα πρέπει να διευθετηθούν.

Σε ερώτηση σχετικά με τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας δηλώνει ότι με βάση το διεθνές δίκαιο, μόνο το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις, συνεπώς τα «περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν δεν ευθυγραμμίζονται με το διεθνές δίκαιο και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παράνομα». Μάλιστα, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η ρωσική οικονομία δεν πρόκειται να καταρρεύσει λόγω των περιοριστικών αυτών μέτρων. Τα μέτρα δεν πρόκειται να αλλάξουν την πολιτική που εφαρμόζει η Ρωσία στην Ουκρανία. Για την ακρίβεια, η δημοτικότητα του Ρώσου Προέδρου εκτινάχθηκε μετά την επιβολή των μέτρων. Από πρακτικής πλευράς, όταν κανείς εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει παρόμοια μέτρα, θα πρέπει πρώτα από όλα να έχει μια στρατηγική εξόδου ή να έχει σκεφτεί τα επόμενα βήματα εφόσον τα μέτρα αποτύχουν να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έχω την αίσθηση ότι η ΕΕ δεν έχει σκεφτεί τίποτα από τα παραπάνω».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η Ρωσία συζήτα με την ΕΕ ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των κυρώσεων δεδομένης και της πρόσφατης διαταγής του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, ο Ρώσος Πρέσβης απαντά ότι «η εσφαλμένη αυτή απόφαση» της ΕΕ είναι δικό της ζήτημα και όχι θέμα συζήτησης της Ρωσίας με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η ρωσική συνεισφορά στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης είναι ανεξάρτητη από κυρώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς το ενδιαφέρον της Ρωσίας είναι η ειρήνευση στην Ουκρανία. «Μας ενδιαφέρει να θέσουμε ένα τέλος στις μάχες, στις δολοφονίες αμάχων και στην καταστροφή των υποδομών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία συμμετέχει ενεργά στην Ομάδα Επαφής που συνεδρίασε αρκετές φορές στο Μινσκ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της ανατολικής Ουκρανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς κατά πόσο το σενάριο διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη είναι υπερβολικό – ένα σενάριο το οποίο απασχόλησε πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής, η οποία εξέτασε τις δυνατότητες των κρατών-μελών της ΕΕ να ανταποκριθούν σε μια τέτοια κατάσταση – ο Ρώσος Πρέσβης απαντά ότι πρόκειται για μια υπόθεση που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Σχετικά με τα νομικής φύσης προβλήματα που έχουν προκύψει ως προς την κατασκευή του South Stream και τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα εργαστεί για την επίλυσή τους, ο Β. Τσισόφ δηλώνει άγνοια και χαριτολογώντας σημειώνει ότι ελπίζει πως η ενέργεια της Επιτροπής δε θα αναλωθεί στην επίλυση υποθετικών σεναρίων, αλλά σε περισσότερο πρακτικά ζητήματα.

Σε ερώτηση κατά πόσο η Ρωσία συμφωνεί να προχωρήσει σε τροποποίηση των διμερών συμφωνιών με χώρες της ΕΕ για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει ως προς την κατασκευή του South Stream, τονίζει ότι είναι στο χέρι των χωρών αυτών να επιλύσουν τα ζητήματα συμβατότητας με το κοινοτικό κεκτημένο και προσθέτει ότι ίσως είναι ευκολότερο να αναθεωρηθεί το κοινοτικό κεκτημένο, παρά το σύνολο των διμερών συμφωνιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: russianmission.eu