Την «πλήρη και διαρκή υποστήριξή» τους στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον λαό της Ουκρανίας, που αγωνίζεται για την «ανεξαρτησία της, την εδαφική της ακεραιότητα και την υπεράσπιση της ελευθερίας στην Ευρώπη» επιβεβαίωσαν οι πάνω από τριάντα ηγέτες που συμμετείχαν σήμερα, Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026, σε τηλεδιάσκεψη κορυφής για το ουκρανικό – στο πλαίσιο της Συμμαχίας των Προθύμων, έπειτα από πρόσκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης οι ηγέτες επανέλαβαν «την ακλόνητη δέσμευσή τους» να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβαν την πάγια θέση τους ότι τα «διεθνή σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν με τη βία».
Οι ηγέτες χαιρέτισαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, στις οποίες, όπως επισημαίνουν πρέπει να συμμετέχουν όλα τα «σχετικά μέρη», όταν διακυβεύονται τα συμφέροντά τους.
We stand with Ukraine, for as long as it takes.
Russia will not win this war.
Slava Ukraini. pic.twitter.com/7HbzpD5zuB
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) February 24, 2026
Κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να συμμετάσχει στις συζητήσεις με ουσιαστικό τρόπο και να συμφωνήσει σε μια πλήρη, «άνευ όρων εκεχειρία», ενώ επαναβεβαίωσαν τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Συνασπισμός των Προθύμων στην παροχή πολυεπίπεδων εγγυήσεων ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω και της Πολυεθνικής Δύναμης για την Ουκρανία, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν ακόμη τη δέσμευσή τους να εντείνουν την οικονομική πίεση στη Ρωσία, «μέσω πρόσθετων κυρώσεων και στοχεύοντας τον ρωσικό σκιώδη στόλο και τα δίκτυα εμπορίας πετρελαίου, τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία και διαταράσσοντας τα χρηματοοικονομικά δίκτυα της Ρωσίας».

Δεσμεύτηκαν επίσης να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια στις ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω της συνεχιζόμενης παροχής αεράμυνας, ενώ σημείωσαν το ζοφερό τίμημα που έχει πληρώσει η Ρωσία για τα ελάχιστα κέρδη της στο πεδίο της μάχης.
Τέλος, χαιρέτισαν τις πρόσφατες επιτυχημένες ουκρανικές αντεπιθέσεις για την ανάκτηση εδαφών και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή στρατιωτικής και δημοσιονομικής στήριξης στο Κιεβο, μέσω του δανείου ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ και των διμερών συνεισφορών της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ




