Συναγερμός στα βρετανικά ύδατα: Στην περιοχή ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο [vid]

Ένα ρωσικό πλοίο ικανό να απελευθερώσει στη θάλασσα σχεδόν «μικροσκοπικά» μη επανδρωμένα υποβρύχια φαίνεται να έχει εισέλθει στα βρετανικά ύδατα, όπως αναφέρει η Metro.

Το σκάφος Yantar εθεάθη στη Μάγχη το πρωί της Δευτέρας, με τα συστήματα παρακολούθησης να το δείχνουν να ταξιδεύει κατά μήκος της νότιας ακτής.

Ο ιστότοπος Marine Traffic ανέφερε το πλοίο ως «σκάφος έρευνας», αν και οι αναφορές υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιείται επίσης για ρωσικές αποστολές αναγνώρισης.

Το πλοίο μεταφέρει πολλά μη επανδρωμένα υποβρύχια βαθέων υδάτων τα οποία μπορούν να τραβήξουν υποβρύχιες φωτογραφίες και να συλλέξουν αντικείμενα από τον βυθό, σύμφωνα με την Mail Online.

Ο ίδιος ιστότοπος ανέφερε ότι το ρωσικό πλοίο έχει τη δυνατότητα να κόψει καλώδια Διαδικτύου και να μπλοκάρει υποβρύχιους αισθητήρες.

Δεν είναι σαφές εάν το πλοίο έχει άδεια να βρίσκεται στα βρετανικά ύδατα.

Η Mirror ανέφερε ότι το πλοίο εντοπίστηκε επειδή ενεργοποίησε το αυτοματοποιημένο πληροφοριακό του σύστημα.

Η Metro.co.uk επικοινώνησε με το Υπουργείο Άμυνας για σχόλια, που προς το παρόν δεν έχουν δοθεί.

Η υπόθεση ακολουθεί μια σειρά περιστατικών στα οποία τα τζετ της RAF απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν ρωσικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στρατιωτικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν ρωσικά αεροσκάφη τον Ιούνιο του 2019, τον Σεπτέμβριο του 2020 και τον Νοέμβριο του 2020.

Αυτό είναι το κατασκοπευτικό σκάφος Yantar, από βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από τον λογαριασμό Epic στο YouTube τον Ιανουάριο του 2018:

Πηγή: metro.co.uk