OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Κατρούγκαλου – Μπόλτον στον Λευκό Οίκο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο

15/12/2018 - 09:01
Share on FacebookShare on Twitter

 Με την συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Τζον Μπόλτον, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση ήταν «πολύ ουσιαστική» και υπερέβη την προγραμματισμένη διάρκεια της.

Κατά το τετ α τετ των δύο ανδρών, η συζήτηση εστιάστηκε στις περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα στην ολοένα αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάστηκε ο ηγετικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος της Τουρκίας, καθώς και η πορεία των ελληνοτουρκικών και αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Τέλος, τονίσθηκε το άριστο επίπεδο της διμερούς συνεργασίας που επισφραγίστηκε με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κύριος ομιλητής σε κλειστή στρογγυλή τράπεζα με επιφανείς ακαδημαϊκούς και στελέχη δεξαμενών σκέψεων στο American Enterprise Institute. Βασικός άξονας της παρέμβασής του ήταν η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και οι προοπτικές που διανοίγονται με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου. Στη συνέχεια, ανέπτυξε τον σταθεροποιητικό ρόλο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία, όπως είπε, προάγει ενεργά συνεργασίες και συνέργειες στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες περιοχές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα τις ευρωατλαντικές και ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα βασικά κριτήρια.

Οι παριστάμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις βασικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία όλοι ανεξαιρέτως εκτίμησαν ότι θα έχει θετική επίδραση στην περιοχή, αλλά και για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, χαιρέτισαν τη θετική ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας ειδική έμφαση στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η χώρα μας με το Ισραήλ.

Πριν από την εκδήλωση στο American Enterprise Institute προηγήθηκε πρόγευμα εργασίας στο επιχειρηματικό συμβούλιο BCIU, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών αμερικανικών πολυεθνικών εταιριών από τομείς όπως η ενέργεια και οι τεχνολογίες αιχμής και αεροναυπηγικής. Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας ως επενδυτικός προορισμός.

Κινούμενοι στην ίδια γραμμή, οι παριστάμενοι υφυπουργοί ψηφιακής πολιτικής και οικονομίας, Λ. Κρέτσος και Σ. Γιαννακίδης, τόνισαν ότι το θεσμικό πλαίσιο, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και η συγκυρία της εξόδου της Ελλάδας από μία πολύχρονη κρίση προσφέρουν γόνιμο έδαφος για επενδύσεις και νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα στην ελληνική οικονομία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣΜΠΟΛΤΟΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ελλάδα και ΗΠΑ είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένοι από την ιστορία, δοκιμασμένοι μέσα από αγώνες

25/03/2026 - 08:31
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Νέοι φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 9 νεκροί

25/03/2026 - 08:20
πυρηνικές δοκιμές - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

24/03/2026 - 22:19

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ελλάδα και ΗΠΑ είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένοι από την ιστορία, δοκιμασμένοι μέσα από αγώνες

Λίβανος: Νέοι φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 9 νεκροί

F-35: Χωρίς ραντάρ θα παραδίδονται από το φθινόπωρο τα stealth μαχητικά στις ΗΠΑ – Το πρόβλημα με το APG-85

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert