OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με «αγκάθι» την Τουρκία

01/10/2020 - 23:12
Συνόδου
Share on FacebookShare on Twitter

Τη… χρυσή τόμη παλεύουν να βρουν στη Σύνοδο Κορυφής, μετά την απόρριψη του προσχεδίου από την ελληνική κυβέρνησης, καθώς απουσιάζαν οι αναφορές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο «τραπέζι» θα βρεθεί νέο προσχέδιο, χωρίς όμως να έχει διαρρεύσει -μέχρι στιγμής- το περιεχόμενο του κειμένου του. Να σημειωθεί, ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί ξανά λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για 45 λεπτά, ένα διάστημα που… αξιοποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν στο newsit.gr πως το κείμενο αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καθώς δεν είναι καθόλου ισορροπημένο και χρειάζεται πολλή δουλειά.

«Πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο», είπε στο Politico Έλληνας αξιωματούχος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Το… κόκκινο της Ελλάδας στο προσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο δεν είχε καμιά αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία παρά ανέφερε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η ελληνική πλευρά κάτι τέτοιο δεν το έκανε αποδεκτό, ενώ δεν το δέχεται ούτε και η Κύπρος.

Παράλληλα στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή.

Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και« συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Επίσης το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Πέτσας: Το κείμενο δεν ήταν ισορροπημένο

Μετά την διακοπή που διαδέχθηκε το “άκυρο” της Ελλάδας στο πρώτο προσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και κατηγόρησε την Τουρκία πως “ολισθαίνει μακριά από την Δύση”.

«Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε συγκεκριμένα για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο.

Ακολούθως, έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις – πυλώνες για να δώσει η χώρα μας το πράσινο φως.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε:

– “Ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

– Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια»”.

Πηγή: Newsit.gr

Tags: ΕΛΛΑΔΑΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΚΥΠΡΟΣΚΥΡΩΣΕΙΣΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

«Η Νέα Γάζα»: Το master plan του Ντόναλντ Τραμπ για τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα

22/01/2026 - 21:48
Μακρόν - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ: «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση», λέει ο Μακρόν

22/01/2026 - 21:13
Falcon 50
ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή Falcon 50 στην Άγκυρα: «Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης δεν εξερράγη στον άερα»

22/01/2026 - 18:00

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1897 οι Τούρκοι αρχίζουν φοβερές σφαγές και πυρπολήσεις χωριών στα Χανιά

«Η Νέα Γάζα»: Το master plan του Ντόναλντ Τραμπ για τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα

Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ): Παρουσία Αρχηγού ΓΕΝ η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Διοικητού [pics]

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ: «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση», λέει ο Μακρόν

Μητσοτάκης: Προτείνει «συμβιβαστική λύση» για το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ – Ναι στη συμμετοχή, αλλά μόνο για τη Γάζα

Αλλαγή διοίκησης στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη Σχολή Ικάρων – Ποιοι είναι οι νέοι διοικητές [pics]

«Η συνεργασία Ρωσίας και Κίνας στην Αρκτική προκαλεί ανησυχία στο NATO», λέει ο ανώτατος διοικητής της Συμμαχίας

O Υποπτέραρχος (Ι) Μάριος Μπαντουβάς αναλαμβάνει διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) – To βιογραφικό του

Top News

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Στο 50% η δημοτικότητα της Καρυστιανού 

Κακοκαιρία: Γιατί η νεροποντή «έπνιξε» τα νότια προάστια - Το τρίπτυχο της φονικής πλημμύρας

Ζωή Κωνσταντοπούλου στην αντιπολίτευση: «Ας τους ρίξουμε, ας γίνει αυτό που πρέπει να γίνει δημοκρατικά»

Viral ο πρωθυπουργός της Τσεχίας που αγόρασε πανάκριβη υδρόγειο για να δει πού βρίσκεται η Γροιλανδία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert