Συντονισμένη επιχείρηση για την εξουδετέρωση τζιχαντιστή ηγέτη στο Αφγανιστάν – ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

Με συντονισμένη επιχείρηση εναερίων μέσων και Ειδικών Δυνάμεων στο έδαφος, το Πεντάγωνο κατάφερε αυτό που επεδίωκε από καιρό: την εξουδετέρωση του ηγέτη του ISIS στο Χορασαν του Αφγανιστάν, Σεΐχη Αμπντούλ Χασιμπ. Για να το πετύχει, χρειάσθηκαν αεροπορικές προσβολές από μαχητικά F-16, ιπτάμενα πυροβολεία (gunships) AC-130U, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache, drones και επίλεκτοι Rangers από το 3ο Τάγμα του 75ου Συντάγματος Ranger.


Υπό την κάλυψη του σκότους, ένα AC-130U εξαπολύει την τρομερή δύναμη πυρός του κατά θέσεων τζιχαντιστών.  

Της συντονισμένης επιχείρησης είχε προηγηθεί η ρίψη στις 13 Απριλίου της φοβερής “Μητέρας Όλων των Βομβών” από ένα MH-130 των Ειδικών Επιχειρήσεων της USAF, σηματοδοτώντας την πρώτη επιχειρησιακή ρίψη της ενδεκάτοννης GBU-43B MOAB (Massive Ordnance Air Burst). Τώρα έρχεται από τους Αμερικανούς η επίσημη επιβεβαίωση του θανάτου του ηγέτη του συγκεκριμένου παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους το οποίο δραστηριοποιείται στην εν λόγω περιοχή του Αφγανιστάν.

Όμως η επιχείρηση για την εξουδετέρωση του Σεΐχη Χασιμπ τον περασμένο μήνα στοίχισε την ζωή και σε δύο Αμερικανούς Rangers οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα σκοτώθηκαν από “φίλιο πυρ”. Η αμερικανική Διοίκηση στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι διερευνάται το ενδεχόμενο οι νεαροί Rangers να σκοτώθηκαν “από λάθος” κατά την διάρκεια τρίωρης και πλέον μάχης. Αμφότεροι ήταν στο Αφγανιστάν για την τρίτη θητεία τους. 


Οι Λοχίες των επίλεκτων Rangers, Ρότζερς και Τόμας, σκοτώθηκαν μάλλον από «φίλιο πυρ» στην μάχη για την εξουδετέρωση του ηγετικού στελέχους του ISIS στο Χορασάν. 
Οι Rangers που δρουν στο Αφγανιστάν σε συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ειδικεύονται σε συνδυασμένες επιχειρήσεις αέρος/εδάφους στις οποίες αεροπορική κάλυψη ή εγγύς υποστήριξη παρέχουν F-16, gunships, ελικόπτερα Apache και drones. Στην συγκεκριμένη επιχείρηση διάρκειας “αρκετών ωρών” όπως ανακοινώθηκε, έλαβαν μέρος 50 Rangers που διείσδυσαν στην περιοχή όπου κρυβόταν κατά πληροφορίες ο Χασιμπ με την κάλυψη του σκότους, επιβαίνοντες σε ελικόπτερο.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πλάνα από την δράση ιπταμένων πυροβολείων AC-130U, το όπλο που φοβούνται περισσότερο οι Ταλιμπάν και οι τζιχαντιστές του ISIS.