Συρία: 29 νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε Κούρδους και ισλαμιστές

Είκοσι εννέα ισλαμιστές αντάρτες και Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από προχθές ως σήμερα στις μάχες οι οποίες ξέσπασαν ανάμεσά τους στη βόρεια Συρία και συνεχίζονται, έπειτα από μια ήττα που υπέστησαν οι φονταμενταλιστές σε μια πόλη στα σύνορα με την Τουρκία, όπως ανέφερε μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

«Τουλάχιστον 19 μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα και 10 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από προχθές (Τρίτη) σε βίαιες συγκρούσεις οι οποίες συνεχίζονται στην επαρχία Χασάκα, όπου βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες Κούρδοι μαχητές της Συρίας κατάφεραν μια οδυνηρή ήττα στις οργανώσεις Αλ Νόσρα και Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, δύο οργανώσεις οι οποίες πιστεύεται ότι συνδέονται με την αλ Κάιντα, και τις οποίες εξεδίωξαν από την Ρας αλ Άιν.

Οι Κούρδοι μαχητές ανήκουν σε ομάδα που φέρεται να πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις τουρκικές αρχές.

Μετά την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια οι Κούρδοι της Συρίας (15% του πληθυσμού), οι οποίοι ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, προσπαθούν να παραμείνουν στο περιθώριο της σύγκρουσης, με στόχο τους να διατηρήσουν τον έλεγχο των περιοχών τους.

Σύμφωνα με ακτιβιστές στην Ρας αλ Άιν, μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, μιας οργάνωσης η οποία τάσσεται υπέρ της εφαρμογής μιας αυστηρής εκδοχής του ισλαμικού νόμου, πίεζαν από την αρχή του μήνα του Ραμαζανιού τους κατοίκους να τηρούν την νηστεία και στρέφονταν εναντίον γυναικών που δεν φορούν μαντήλα – κυρίως αντάρτισσες των Κούρδων.

Μετά την εκδίωξη ισλαμιστών από τη Ρας αλ Άιν, η οποία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Χασάκα, οι εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ με ρουκέτες εναντίον της πόλης κι επιτέθηκαν σε βάσεις Κούρδων μαχητών. Μάχες μαίνονταν σήμερα στα χωριά Ταλ Άλου και Καρχόκ, στο ανατολικό τμήμα της ίδια επαρχίας.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώνονται εν μέσω της έντασης ανάμεσα στους πιο μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς, κυρίως στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, και τους εξτρεμιστές ισλαμιστές που ανήκουν στην Αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε.