Συρία: 75 αντάρτες με εκπαίδευση από τις ΗΠΑ εισήλθαν στο Χαλέπι

Εβδομήντα πέντε σύροι αντάρτες που εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εισήλθαν το Σαββατοκύριακο στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«75 νέοι μαχητές εκπαιδευμένοι σε στρατόπεδο κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα (Άγκυρα) εισήλθαν στην επαρχία του Χαλεπίου της βόρειας Συρίας από την Τουρκία, με αυτοκινητοπομπή 12 οχημάτων εξοπλισμένων με ελαφρά όπλα, πολυβόλα και πυρομαχικά, μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου το πρωί, υπό την προστασία των αεροπορικών δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά το ΙΚ», δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης σε όλη τη χώρα.

Οι 75 αντάρτες αναμένεται να συνεργαστούν με δύο ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, μια από τις οποίες είναι η Μεραρχία 30, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ο στρατός των ΗΠΑ άρχισε τον Μάιο να εκπαιδεύει και να εξοπλίζει σύρους μετριοπαθείς αντάρτες, έως 5.400 μαχητές ετησίως, για την καταπολέμηση του ΙΚ στη Συρία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που θεωρείται ένα τεστ για τη στρατηγική του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να έχει εγχώριους εταίρους που πολεμούν τους τζιχαντιστές του ΙΚ και οι αμερικανικές δυνάμεις να μένουν μακριά της γραμμής του μετώπου.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, παραδέχτηκε την Τετάρτη στο Κονγκρέσο ότι μόνο «τέσσερις ή πέντε» σύροι αντάρτες που εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, πολεμούν πράγματι επί του πεδίου. Μόνο 54 έχουν εκπαιδευτεί. Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές στη συνέχεια χαρακτήρισαν αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης των σύρων ανταρτών «πλήρη αποτυχία».