Συρία: «Αδύνατη η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία όσο έχει στρατεύματα στο έδαφός μας»

Δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία, όσο τουρκικά στρατεύματα είναι παρόντα στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Φαϊσάλ Μεκντάντ είπε ότι το συριακό καθεστώς επιδιώκει να τερματίσει την παρουσία του τουρκικού στρατού στο συριακό έδαφος, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA .

Η κυβέρνηση στη Συρία έχει θέσει σε πολλές περιπτώσεις την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τα εδάφη του ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξομάλυνση μεταξύ των δύο χωρών.

«Η ομαλοποίηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία και εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσπάθεια που κάνουν οι Ρώσοι φίλοι μας για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Μεκντάντ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Η Ρωσία προσπάθησε να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας και πρότεινε έναν οδικό χάρτη νωρίτερα αυτό το μήνα για το πώς οι δύο πλευρές μπορούν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ενώ η Τουρκία έχει υποστηρίξει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που στοχεύουν στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, υπήρξε διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών τους τελευταίους μήνες.

Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική παρουσία  σε περιοχές της βόρειας Συρίας από το 2016 με στόχο την αντιμετώπιση των κουρδικών ένοπλων ομάδων που απειλούν, όπως υποστηρίζει, τα σύνορά της.

Με πληροφορίες από: The New Arab / Φωτογραφία αρχείου