OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Άγρια σύγκρουση δυνάμεων Άσαντ με Τζιχαντιστές

08/06/2018 - 09:20
Share on FacebookShare on Twitter

 Τουλάχιστον 22 στελέχη δυνάμεων που πολεμούν υπέρ του καθεστώτος της Συρίας, ανάμεσά τους και άνδρες του συριακού στρατού, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών, σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επιθέσεις των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην έρημο της επαρχίας Σουέιντα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι επιθέσεις αυτές ήταν οι «πρώτες» που εξαπολύθηκαν από την περιοχή της ερήμου στη Σουέιντα, όπου «δεν υπήρχαν υποψίες για καμιά παρουσία του ΙΚ από το 2016», όπως ανέφερε ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το ΙΚ έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του εναντίον θέσεων του καθεστώτος από την 22α Μαΐου, την επομένη της εκδίωξής του από τις κυβερνητικές δυνάμεις από το τελευταίο οχυρό του στην περιοχή της Δαμασκού, της συριακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, η ρωσική αεροπορία δεν επενέβη για να υποστηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ανάμεσα στους 22 μαχητές που σκοτώθηκαν στην Πέμπτη, «εννιά ανήκαν σε σιιτικές φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές ομάδες, έξι ήταν άνδρες του συριακού στρατού και οι ταυτότητες των άλλων δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί», είπε ο Άμπντελ Ραχμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτός ο απολογισμός αυξάνει σε 184 τον αριθμό των μαχητών που πολεμούσαν υπέρ του Μπασάρ αλ Άσαντ κι έχουν σκοτωθεί σε ενέργειες του ΙΚ τις τελευταίες 17 ημέρες, ενώ στις τάξεις των τζιχαντιστών έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 92 απώλειες.

Το ΙΚ ελέγχει πλέον λιγότερο από το 3% της συριακής επικράτειας–από το σχεδόν 50% που κατείχε στα τέλη του 2016, όταν το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής του–μετά τις χωριστές επιχειρήσεις εναντίον του από τις δυνάμεις του καθεστώτος και τις αντιτζιχαντιστικές δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία ελέγχει ακόμα κάποιους θύλακες στην έρημο που φθάνει από τα ανατολικά της Δαμασκού ως την πόλη Μπουκάμαλ, στα σύνορα με το Ιράκ, βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες στο στόχαστρο δύο χωριστών εφόδων σε μια περιοχή που διαπερνά τα όρια των επαρχιών Ράκα και Ντέιρ Εζόρ.

Αλλά εξαπέλυσε την Κυριακή επιθέσεις εναντίον χωριών που ελέγχουν το καθεστώς και σύμμαχοί του στην κοιλάδα του Ευφράτη, ενώ πήρε τον έλεγχο τεσσάρων κοινοτήτων πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Μπουκάμαλ με τη Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο. «Το καθεστώς ανέκτησε τις τρεις έκτοτε», διευκρίνισε ο διευθυντής της ΜΚΟ.

Όμως η επίθεση της Πέμπτης επέτρεψε στους τζιχαντιστές να «καταλάβουν δύο νέες κοινότητες» στην επαρχία Σουέιντα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΙΚΙΡΑΝΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣΣΥΡΙΑ

Related Posts

Ιράν - Κασπία
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αεροπορική επιδρομή σε ιρανικά συστήματα αεράμυνας κοντά στην Κασπία Θάλασσα

30/03/2026 - 18:31
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Καταρρίφθηκε ακόμη ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από το Ιράν

30/03/2026 - 17:25
Φινλανδία - drone
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Οπλισμένο ουκρανικό drone έπεσε στο έδαφός της – Το Κίεβο ζήτησε συγγνώμη

30/03/2026 - 17:20

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Αεροπορική επιδρομή σε ιρανικά συστήματα αεράμυνας κοντά στην Κασπία Θάλασσα

Η Planetek Hellas εκτόξευσε τον κυβοδορυφόρο OPTISAT με τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX

Τουρκία: Καταρρίφθηκε ακόμη ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από το Ιράν

Φινλανδία: Οπλισμένο ουκρανικό drone έπεσε στο έδαφός της – Το Κίεβο ζήτησε συγγνώμη

Ιράν: «Δεν θα φύγει ο πρέσβης μας από τη Βηρυτό», που έχει κηρυχθεί ως ανεπιθύμητο πρόσωπο από τον Λίβανο

TB3 Bayraktar: Η Ιταλία αγοράζει τουρκικά UAV – Θα επιχειρούν από το αεροπλανοφόρο Cavour

Η Κομισιόν ενέκρινε πακέτο 1,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

IDF: Έπληξε πανεπιστήμιο στην Τεχεράνη που διοικείται από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Top News

Καιρός: Πότε φτάνει η κακοκαιρία «Erminio» που έχει σημάνει συναγερμό στους μετεωρολόγους - Και η Αττική στις περιοχές που θα «χτυπήσει»

Χρήστος Λούλης: «Αποδέχομαι ότι είμαι ωραίος, το δικό μας "για πάντα" με την Έμιλυ Κολιανδρή το δουλεύουμε»

Influencer δημοσίευσε εικόνες από την κηδεία της κόρης της που αυτοκτόνησε στα social media - Πόζαρε σαν μοντέλο

Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο και οι δημόσιοι αποχαιρετισμοί - Όλο το πεντάγραμμο υποκλίθηκε στη σπουδαία καλλιτέχνιδα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert