Συρία: «Ο Άσαντ θα είναι πρόεδρος έως το 2014»,λέει το Ιράν

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ παραμένει «ο νόμιμος πρόεδρος» της Συρίας έως τις προσεχείς εκλογές στη χώρα οι οποίες προβλέπεται να γίνουν το 2014, δήλωσε σήμερα στην Τεχεράνη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, η χώρα του οποίου είναι ένας από τους κύριους συμμάχους της κυβέρνησης στην Δαμασκό.
   Ο Σαλεχί, μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου με το Σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον διάλογο με την ένοπλη αντιπολίτευση στον οποίο κάλεσε το καθεστώς, λέγοντας πάντως ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει άλλη επιλογή» από το να συνεχιστεί η προσπάθεια να κατασταλεί με τα όπλα η εξέγερση. Επιμένοντας ότι «η επίσημη θέση του Ιράν είναι ότι ο κ. Άσαντ θα παραμείνει ο νόμιμος πρόεδρος ως τις προσεχείς προεδρικές εκλογές» στη Συρία το 2014, ο Σαλεχί επισήμανε επίσης πως αναμένει ότι «ο πρόεδρος Άσαντ, όπως και άλλοι, θα λάβει μέρος στις προσεχείς εκλογές, και ο συριακός λαός θα εκλέξει αυτόν τον οποίο θέλει» ως ηγέτη.
   Πάντως ο Σαλεχί επισήμανε ότι η Τεχεράνη θεωρεί ότι «η συριακή κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και η μόνη λύση είναι ένας διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση».
   Σε αυτό το πλαίσιο η έκκληση σε διάλογο που έκανε ο Μουάλεμ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Μόσχα αποτελεί «ένα θετικό βήμα», ανέφερε ακόμα ο Σαλεχί.