OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δεκάδες εκτελέσεις Αλαουιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας – Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λαττάκεια

07/03/2025 - 17:19
Συρία

REUTERS/Karam al-Masri

Share on FacebookShare on Twitter

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «εκτέλεση» σήμερα 52 Αλαουιτών, της κοινότητας από την οποία προέρχεται ο έκπτωτος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, από τις δυνάμεις ασφαλείας που διεξάγουν μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη δυτική Συρία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έστειλαν σήμερα ενισχύσεις και διεξήγαγαν σημαντικές επιχειρήσεις ‘σκούπα» σε αυτή την επαρχία έπειτα από χωρίς προηγούμενο φονικές συγκρούσεις με μαχητές πιστούς στον Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτέλεσαν 52 Αλαουίτες στους οικισμούς Αλ Σιρ και Αλ Μουχταρίγια» στην επαρχία της Λαττάκειας, σύμφωνα με βίντεο, την αυθεντικότητα των οποίων πιστοποίησε το Παρατηρητήριο, καθώς και μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων.

Το Παρατηρητήριο και μαχητές δημοσιοποίησαν βίντεο που δείχνουν δεκάδες πτώματα με πολιτικά ρούχα στοιβαγμένα στην αυλή ενός σπιτιού ενώ γυναίκες κλαίνε εκεί κοντά.

Σε ένα άλλο βίντεο, άντρες με στρατιωτική περιβολή μοιάζουν να διατάζουν τρία άτομα να προχωρήσουν ο ένας πίσω από τον άλλο προτού τους πυροβολήσουν εξ επαφής.

REUTERS/Karam al-Masri

Το Παρατηρητήριο είχε αναφέρει προηγουμένως πως οι συγκρούσεις από χθες, Πέμπτη, έχουν προκαλέσει τους θανάτους 72 ανθρώπων, 36 εκ των οποίων ήταν μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, 32 ήταν μαχητές πιστοί στον Άσαντ και τέσσερις ήταν άμαχοι.

Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό του Παρατηρητηρίου στους 124 νεκρούς από την Πέμπτη.

Μετά την πτώση του Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου, ο οποίος ανατράπηκε από έναν συνασπισμό ισλαμιστικών οργανώσεων, οι νέες συριακές αρχές ξεκίνησαν επιχειρήσεις με στόχο να εξαλείψουν τα «κατάλοιπα του καθεστώτος», θέτοντας ιδίως στο στόχαστρο τα προπύργια των Αλαουιτών στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα εναντίον κάθε πρόκλησης που απειλεί την ειρήνη «στη Συρία και στην περιοχή», μετά τις βίαιες συγκρούεις στη Λαττάκεια, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι εντάσεις στη Λαττάκεια και στα περίχωρά της και η στοχοποίηση δυνάμεων ασφαλείας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες που αποσκοπούν να οδηγηθεί η Συρία προς την ενότητα και την αδελφοσύνη (…) Τέτοιες προκλήσεις μπορεί να καταστούν απειλή για την ειρήνη στη Συρία και στην περιοχή», δήλωσε ο Οντζού Κετζελί.

Η Τουρκία, που υποστηρίζει την προσωρινή κυβέρνηση στη Δαμασκό, έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στο συριακό έδαφος.

Το πρακτορείο Ρόιτερς σημειώνει πως είναι το πρώτο σχόλιο από την Τουρκία για τις συγκρούσεις συριακών δυνάμεων ασφαλείας με μαχητές που φέρεται να συνδέονται με τον έκπτωτο ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ.

REUTERS/Karam al-Masri

Τουλάχιστον 300.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στη χώρα από τις 8 Δεκεμβρίου

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 300.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ στις αρχές Δεκεμβρίου του 2024, όπως ανέφερε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Επιπλέον, 900.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι Σύροι επέστρεψαν επίσης στις εστίες τους, διευκρίνισε η Σελίν Σμιτ, εκπρόσωπος της UNHCR, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι τώρα «έχουμε υπερβεί άρα τώρα τις 300.000 επιστροφές. Σε ό,τι αφορά τους εσωτερικά εκτοπισμένους, είμαστε τώρα σχεδόν στους 900.000 ανθρώπους οι οποίοι επέστρεψαν από τα τέλη Νοεμβρίου. Άρα, συνολικά, 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επιστρέψει από τις αρχές Δεκεμβρίου», εξήγησε η Σμιτ.

Σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες που επέστρεψαν στη χώρα έρχονταν από την Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες, Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συρία
REUTERS/Karam al-Masri

«Από τις 8 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 133.000 Σύροι έχουν επιστρέψει εθελοντικά στη χώρα τους. Καθώς η σταθερότητα εγκαθίσταται στη Συρία, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Δεν αναγκάζουμε κανέναν, αλλά αν οι αδελφοί και οι αδελφές μας επιθυμούν να επιστρέψουν, θα διευκολύνουμε αυτό το ταξίδι», είπε ο Ερντογάν.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια Σύροι κατέφυγαν στην Τουρκία στη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΛΑΤΤΑΚΕΙΑΜΠΑΣΑΡ ΑΛ ΑΣΑΝΤΣΥΡΙΑ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert