OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εύθραυστη εκεχειρία στρατού και SDF στο Χαλέπι – Χιλιάδες εκτοπισμένοι και δεκάδες νεκροί ο απολογισμός

09/01/2026 - 10:22
εκεχειρία

REUTERS/Karam al-Masri

Share on FacebookShare on Twitter

Οι συριακές αρχές κήρυξαν σήμερα (08.01.2026) εκεχειρία στις κουρδικές συνοικίες του Χαλεπιού, την οποία χαιρέτισαν οι ΗΠΑ, έπειτα από πολλές ημέρες συγκρούσεων μεταξύ των Κούρδων (SDF) και του στρατού της Συρίας που ανάγκασαν χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι μάχες ξέσπασαν την Τρίτη και έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων.

Πρόκειται για τις πιο σοβαρές εχθροπραξίες που έχουν σημειωθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας μεταξύ των ισλαμιστικών αρχών που έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και των Κούρδων, μιας σημαντικής εθνοτικής μειονότητας που ελέγχει μεγάλες περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και κάποιες συνοικίες του Χαλεπιού.

Οι μάχες ανάγκασαν χιλιάδες Κούρδους να εγκαταλείψουν την πόλη και προκάλεσαν ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη, με την Τουρκία να δηλώνει έτοιμη να παρέμβει στο πλευρό των συριακών αρχών και το Ισραήλ να εμφανίζεται διατεθειμένο να προστατεύσει τους Κούρδους.

Συρία
REUTERS/Karam al-Masri

«Προκειμένου να αποφύγουμε οποιαδήποτε νέα στρατιωτική κλιμάκωση» δίνεται διαταγή για εκεχειρία από τις 03:00 (τοπική ώρα, 02:00 ώρα Ελλάδας) στις συνοικίες Σέιχ Μάκσουντ, Ασραφίεχ και Μπάνι Ζέιντ, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το συριακό υπουργείο Άμυνας.

Οι Κούρδοι μαχητές είχαν διορία ως σήμερα τις 09:00 (τοπική ώρα) για να εγκαταλείψουν τις συνοικίες αυτές παίρνοντας μαζί τους τα «ελαφρά όπλα» τους, με τον στρατό να δεσμεύεται «να τους εγγυηθεί ασφαλή διέλευση μέχρι να φτάσουν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας». Στόχος είναι οι κάτοικοι των συνοικιών «να επιστρέψουν και να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή σε ένα κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας», υπογράμμισε το υπουργείο Άμυνας.

REUTERS/Karam al-Masri

Μετά την ανακοίνωση αυτή επανήλθε η ηρεμία στις κουρδικές συνοικίες, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP, ο οποίος όμως δεν είδε μαχητές να φεύγουν, ενώ οι άμαχοι εκμεταλλεύθηκαν την αναστολή των συγκρούσεων για να απομακρυνθούν.

«Πυρά ελεύθερων σκοπευτών»

Οι ΗΠΑ «χαιρέτισαν» την προσωρινή εκεχειρία και εξέφρασαν «τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς όλες τις πλευρές (…) για την αυτοσυγκράτηση και την καλή θέληση που κατέστησαν εφικτή αυτή τη ζωτικής σημασίας εκεχειρία», έγραψε στο Χ ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Συρία Τομ Μπάρακ.

The United States warmly welcomes the temporary ceasefire achieved last night in Aleppo’s Ashrafiyeh and Sheikh Maqsoud neighborhoods and extends profound gratitude to all parties—the Syrian government, the Syrian Democratic Forces, local authorities, and community leaders—for…

— Ambassador Tom Barrack (@USAMBTurkiye) January 9, 2026

«Εργαζόμαστε ενεργητικά για την παράταση της εκεχειρίας» πέραν της διορίας που είχε οριστεί, σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας). Οι κουρδικές δυνάμεις δεν έχουν σχολιάσει τις ανακοινώσεις αυτές.

Χθες ο συριακός στρατός βομβάρδισε και πάλι τις κουρδικές συνοικίες του Χαλεπιού, ενώ μάχες μαίνονταν ως αργά το απόγευμα, υπό τους ήχους των πυρών του πυροβολικού. Οι αρχές της Συρίας είχαν δώσει διορία τριών ωρών στους αμάχους για να φύγουν από τις κουρδικές συνοικίες μέσω δύο «ανθρωπιστικών διαδρόμων», με περίπου 16.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους μόνο χθες.

«Ζήσαμε πολύ δύσκολες στιγμές, τα παιδιά μου ήταν τρομοκρατημένα», δήλωσε η 43χρονη Ράνα Ίσα. «Φύγαμε υπό τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών, πολλοί άνθρωποι θέλανε για φύγουν αλλά φοβόντουσαν». Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την έναρξη των συγκρούσεων την Τρίτη.

REUTERS/Karam al‑Masri

Οι συγκρούσεις αυτές ξέσπασαν την ώρα που οι Κούρδοι και η συριακή κυβέρνηση προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία που σύναψαν τον Μάρτιο η οποία προβλέπει την ένταξη των θεσμών της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης και της ένοπλης πτέρυγάς της, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στο νέο συριακό κράτος.

Ο επικεφαλής των SDF, Μάζλουμ Άμπντι, εκτίμησε ότι «οι απόπειρες εισβολής σε κουρδικές γειτονιές, εν μέσω διαπραγματεύσεων, υπονομεύουν τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Περιφερειακές αντιπαλότητες

Σύμφωνα με τον Άρον Λουντ, ερευνητή στο κέντρο Century International, «το Χαλέπι είναι η πιο ευάλωτη περιοχή των SDF. Οι κουρδικές του συνοικίες είναι περικυκλωμένες από παντού από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση».

Μπροστά στο ανθρωπιστικό κόστος και τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, η Ουάσινγκτον απηύθυνε χθες Πέμπτη «επείγουσα έκκληση» για τερματισμό των συγκρούσεων διά στόματος Μπάρακ.

REUTERS/Karam al‑Masri

Οι συγκρούσεις αυτές όξυναν την αντιπαλότητα μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν την επιρροή τους στη Συρία μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024. Η Άγκυρα, σύμμαχος των νέων συριακών αρχών, δήλωσε έτοιμη «να υποστηρίξει» τον στρατό «στην αντιτρομοκρατική του επιχείρηση».

Η Τουρκία μοιράζεται σύνορα μήκους μεγαλύτερου των 900 χιλιομέτρων με τη Συρία και από το 2016 ως το 2019 πραγματοποίησε πολλές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος εναντίον των κουρδικών δυνάμεων. Το Ισραήλ, που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό για την επίτευξη συμφωνίας ασφαλείας, καταδίκασε τις «επιθέσεις» του συριακού καθεστώτος εναντίον της κουρδικής μειονότητας.

Μία ημέρα προτού επισκεφθεί τη Δαμασκό η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ ζήτησε χθες από τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να «προστατεύσουν τους αμάχους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: SDFΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣΥΡΙΑΧΑΛΕΠΙ

Related Posts

Oreshnik
ΚΟΣΜΟΣ

Σύμβουλος του Πούτιν απειλεί την ΕΕ με τους Oreshnik: «Δεν υπάρχουν συστήματα αεράμυνας ικανά να τους αναχαιτίσουν»

09/01/2026 - 21:21
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 50 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, 24 ώρες χωρίς ίντερνετ η χώρα – Ο Χαμενεΐ «επιτίθεται» στον Τραμπ

09/01/2026 - 20:31
Πακιστάν - Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Η Τουρκία θέλει να μπει «σφήνα» στην αμυντική συμφωνία Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν

09/01/2026 - 20:08

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1943 αρχίζει η ρωσική αντεπίθεση στο μέτωπο του Στάλινγκραντ

Σύμβουλος του Πούτιν απειλεί την ΕΕ με τους Oreshnik: «Δεν υπάρχουν συστήματα αεράμυνας ικανά να τους αναχαιτίσουν»

Ιράν: Πάνω από 50 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, 24 ώρες χωρίς ίντερνετ η χώρα – Ο Χαμενεΐ «επιτίθεται» στον Τραμπ

Bloomberg: Η Τουρκία θέλει να μπει «σφήνα» στην αμυντική συμφωνία Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν

Ουκρανία: Ένας νεκρός και ζημιές σε δύο ξένα εμπορικά πλοία από ρωσική επίθεση στην Οδησσό [pics]

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» σε συνεκπαίδευση με το Βασιλικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα [pics]

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο «Χάρτης Μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη Νέα Εποχή»

Cyprus Daily News: «Υβριδική επίθεση της Ρωσίας στον Πρόεδρο της Κύπρου»

Top News

Καιρός: Έρχεται «πολική» εισβολή σε όλη τη χώρα - Κατακόρυφη «βουτιά» της θερμοκρασίας και χιόνια από την Κυριακή

Το παρασκήνιο της σύλληψης Μαδούρο σύμφωνα με την Washington Post: Το γνώριζε το Βατικανό, αρνήθηκε το καταφύγιο Πούτιν

Μαρία Σολωμού: «Μου έχει λείψει το τίποτα, δεν είμαι ο άνθρωπος που θέλει να γεράσει με κάποιον»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έκλεψε» την παράσταση με τη λεοπάρ φόρμα που φόρεσε στην Αδελαΐδα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert