OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: ΗΠΑ – Ρωσία συμφωνούν να επιταχύνουν την ειρηνευτική διαδικασία

25/03/2016 - 09:05
Share on FacebookShare on Twitter

 Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν χθες στη Μόσχα να χρησιμοποιήσουν την επιρροή των με τις πλευρές που μάχονται στη Συρία ώστε να επισπεύσουν την πρόοδο προς μια πολιτική λύση.

Μιλώντας μετά από τετράωρη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε πως η Μόσχα και η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσουν τις επόμενες μέρες να ωθήσουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ να «πάρει τη σωστή απόφαση» για να δεσμευτεί πλήρως στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη μεταξύ των αντιπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε τέλμα, και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία, η οποία είναι στενή σύμμαχος της Συρίας, μπορεί να πείσει τον Άσαντ να κάνει παραχωρήσεις.
Το κύριο εμπόδιο στις συνομιλίες αποτελεί το θέμα του αν η πολιτική μετάβαση στη Συρία θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της εξουσίας από τον Άσαντ. Οι αντίπαλοί τους και οι δυτικές κυβερνήσεις ζητουν να φύγει, αλλά η Δαμασκός επιμένει ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στα θέματα διαπραγμάτευσης.

«Η Ρωσία θα χρειαστεί να μιλήσει η ίδια για το τί θα αποφασίσει να κάνει για να βοηθήσει τον Άσαντ να πάρει τις σωστές αποφάσεις, αλλά συμφωνήσαμε σήμερα (Πέμπτη) ότι θα επιταχύνουμε την προσπάθεια για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την πολιτική διαδικασία περαιτέρω«, είπε ο Κέρι σε συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον Πούτιν.

«Πιστεύω ότι η Ρωσία συμμετέχει πλήρως στην προσπάθεια αυτή και όλοι μας θα προσπαθήσουμε ώστε ο Πρόεδρος Άσαντ να πάρει τη σωστή απόφαση τις ερχόμενες μέρες για να συμμετάσχει σε μια πολιτική διαδικασία η οποία (θα) καταλήξει σε μια πραγματική μετάβαση και θα φέρει ειρήνη στη Συρία», είπε ο Κέρι.

‘Ομως ο Ρώσος ομόλογός τους Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου στο Κρεμλίνο, δεν ανέφερε στις δηλώσεις του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στον Άσαντ συγκεκριμένα. Είπε μόνο ότι η Ρωσία θα ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να δεσμευτούν στις αρχές των συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες βρίσκονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Ίσως το πιό σημαντικό πράγμα σε αυτό το στάδιο, συμφωνήσαμε να αυξήσουμε την προσπάθεια να εδραιώσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια πολιτική διαδικασία», είπε ο Λαβρόφ. «Η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να τερματιστεί με τους ίδιους τους Σύρους να συμφωνούν στο πώς θέλουν να δουν τη χώρα τους. Όσον αφορά τις άμεσες εργασίες, έχουμε συμφωνήσει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας ταχύτερης έναρξης άμεσων συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ της κυβερνητικής αντιπροσωπείας και μιάς ευρείας γκάμας της αντιπολίτευσης», είπε ο Ρώσος υπουργός στους δημοσιογράφους.

Και οι δύο υπουργοί είπαν ότι συμφώνησαν σε άμεσα βήματα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και το τέλος της προσπάθειας όλων των μερών να αποκτήσουν νέα εδάφη, στην επέκταση της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα μέρη της Συρίας και στην απελευθέρωση από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση των κρατούμενων, ξεκινώντας από τους πιό ευάλωτους.

Tags: ΗΠΑΡΩΣΙΑΣΥΡΙΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Channel 12: Oι απαιτήσεις του Ιράν για να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ – Πρόθυμο να σταματήσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα για 5 χρόνια

23/03/2026 - 22:10
Χεζμπολάχ - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Σειρήνες σε Εϊλάτ και Ντιμόνα από ιρανικές επιθέσεις

23/03/2026 - 21:56
Λιθουανία
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Άγνωστο drone συνετρίβη κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία [vid]

23/03/2026 - 21:48

Διαβάστε Επίσης

Channel 12: Oι απαιτήσεις του Ιράν για να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ – Πρόθυμο να σταματήσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα για 5 χρόνια

Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Σειρήνες σε Εϊλάτ και Ντιμόνα από ιρανικές επιθέσεις

Λιθουανία: Άγνωστο drone συνετρίβη κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία [vid]

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: 125 άτομα μετέφερε το αεροσκάφος – Πάνω από 70 οι επιζήσαντες [vids]

David’s Sling: Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας απέτυχε να καταρρίψει δύο ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους

Νετανιάχου σε Τραμπ: «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε το Ιράν – Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να διαφυλάξει τα ζωτικά μας συμφέροντα»

Ζελένκι: «Η Ρωσία συνεχίζει να δίνει πληροφορίες στο Ιράν – Έχουμε αδιάσειστα στοιχεία»

Στενά του Ορμούζ: Πέρασαν δύο δεξαμενόπλοια φορτωμένα με υγραέριο με προορισμό την Ινδία

Top News

Μαρία Γρατσία: «Φιάσκο η δίκη για τα Τέμπη, ένιωσα ντροπή ως λειτουργός της δικαιοσύνης» - Αινιγματική για το κόμμα Καρυστιανού

Kόντρα Κυρανάκη και Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: «Δεν θα με κρίνει ο υπάλληλος της Ομάδας Αλήθειας» - «Είστε μια αυταρχική νάρκισσος»

Εβελίνα Νικόλιζα για Μπέσσυ Αργυράκη: Είχα θυμό με τη μητέρα μου γιατί έλειπε πολύ όταν ήμουν μικρή

Κώστας Τερζάκης για Λάμψη: Ο Νίκος Φώσκολος μου είπε ότι θα φοράω μάσκα ως Ευλογητός και μ' άρεσε πάρα πολύ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert