OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Μάτωσε» η Ιντλίμπ από τις αεροπορικές επιδρομές του Άσαντ

23/05/2019 - 09:15
Συρία
Share on FacebookShare on Twitter

Αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος χθες Τετάρτη στη βορειοδυτική Συρία στοίχισαν τη ζωή 23 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 12 σε κατάμεστη αγορά, στο έσχατο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών, ανέφερε ΜΚΟ.

Η επαρχία Ιντλίμπ και περιοχές στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια, όπου κυριαρχεί η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα) μετατράπηκαν από τα τέλη Απριλίου σε θέατρο φονικών συγκρούσεων ανάμεσα σε τζιχαντιστές και δυνάμεις πιστές στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται-ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται

Από το βράδυ της Τρίτης, οι σφοδρές μάχες γύρω από την Καφρ Ναμπούντα στοίχισαν τη ζωή σε 87 αντιμαχόμενους, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκανε λόγο για 51 απώλειες στις τάξεις του στρατού και 36 νεκρούς μεταξύ των τζιχαντιστών.

Εξάλλου 23 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ανάμεσά τους 12 σε αγορά στην πόλη Μααρέτ αλ Νούμαν, ανέφερε η ίδια πηγή.

Αυτόπτης μάρτυρας, ο Χάλεντ Άχμαντ, ιδιοκτήτης καταστήματος στην αγορά που ήταν γεμάτη κόσμο ο οποίος διέκοψε τη νηστεία του Ραμαζανιού το βράδυ, μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο για «πολλά μαγαζιά» που «καταστράφηκαν ολοσχερώς».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αγορά γέμισε «ανθρώπινα μέλη και πτώματα», προσθέτοντας πως οι κάτοικοι «είναι τρομοκρατημένοι» και διευκρινίζοντας πως πέρα από τους νεκρούς, υπάρχουν τουλάχιστον 18 τραυματίες.

Οι άλλοι 11 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του καθεστώτος σε διάφορους τομείς, οι πέντε σε αεροπορικό πλήγμα στην Σαρακέμπ.

Η ρωσοτουρκική συμφωνία για την «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που είχε υπογραφτεί τον Σεπτέμβριο του 2018 και προέβλεπε τον διαχωρισμό των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών και των ανταρτών από τους τομείς υπό κυβερνητικό έλεγχο μοιάζει ολοένα περισσότερο να οδεύει να καταρρεύσει.

H XΤΣ αντεπιτέθηκε στη βόρεια επαρχία Χάμα και, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της Καφρ Ναμπούντα, που της απέσπασαν οι δυνάμεις του καθεστώτος την 8η Μαΐου. Συριακά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο στρατός απώθησε την επίθεση.

Την Τρίτη ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε το συριακό καθεστώς ότι απειλεί τη συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή.

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου «ανθρωπιστικής καταστροφής» στην Ιντλίμπ αν οι εχθροπραξίες συνεχιστούν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τι αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Από τα τέλη του Απριλίου τουλάχιστον 200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ πάνω από 200.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να σωθούν από τις μάχες, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Κατά το Γραφείο, οι επιδρομές της ρωσικής και της συριακής αεροπορίας έχουν πλήξει 20 ιατρικά κέντρα — εκ των οποίων 19 έχουν τέθηκαν εκτός λειτουργίας, καθώς και 17 σχολεία και τρεις καταυλισμούς εκτοπισμένων.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας οι χειρότεροι φόβοι μας γίνονται πραγματικότητα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος του OCHA.

Την Τρίτη, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «ενδείξεις» κατά τις οποίες η Δαμασκός διέπραξε νέα επίθεση με χημικά όπλα δύο ημέρες νωρίτερα στην Ιντλίμπ και απείλησε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μία ημέρα αργότερα ανέφερε ότι δεν διαθέτει «καμία απόδειξη» για την υποτιθέμενη επίθεση με χλώριο στην επαρχία.

Ο πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 370.000 και πλέον ανθρώπους και μετέτρεψε πολλά εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ  / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΝΤΑΡΤΕΣΙΝΤΛΙΜΠΣΥΡΙΑΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23

Διαβάστε Επίσης

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert