OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο στρατός απέσυρε τα βαρέα όπλα του από τον νότο – Το σχέδιο για τη Σουέιντα και η πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ

16/09/2025 - 20:23
Σουέιντα - Συρία

Κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Σουέιντα, στη νότια Συρία. REUTERS/Karam al-Masri/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Οι συριακές δυνάμεις «απέσυραν τα βαρέα όπλα τους από όλο τον νότο» στη Συρία, όπου το Ισραήλ απαιτεί να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, δήλωσε σήμερα Σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, η απόσυρση των βαρέων όπλων του συριακού στρατού «άρχισε πριν από δύο μήνες».

Συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων είχαν ξεσπάσει τον Ιούλιο στη νότια επαρχία Σουέιντα, η οποία κατοικείται ως επί το πλείστον από Δρούζους, ωθώντας τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να παρέμβουν.

Το Ισραήλ, στο οποίο ζει μια κοινότητα Δρούζων, είχε βομβαρδίσει τότε τη Δαμασκό, δηλώνοντας ότι θέλει να προστατεύσει αυτή τη μειονότητα, και οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί από την πόλη της Σουέιντα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η χώρα του διεξήγαγε συνομιλίες για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη νότια Συρία.

Διπλωμάτης στη συριακή πρωτεύουσα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η απόσυρση των βαρέων όπλων εφαρμόζεται από τον νότο μέχρι «10 χιλιόμετρα νοτίως της Δαμασκού».

Το Ισραήλ και η Συρία είναι θεωρητικά σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και δεκαετίες.

Το Ισραήλ χρηματοδοτεί τους μαχητές των Δρούζων

Ωστόσο, ο μεταβατικός Σύρος πρόεδρος Άχμαντ αλ Σάρα δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του διεξάγει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την επίτευξη συμφωνίας ασφαλείας.

Τον περασμένο μήνα, τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Άσαντ Αλ Σιμπάνι και ο Ισραηλινός ομόλογός του Ρον Ντέρμερ συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν για την αποκλιμάκωση και για την κατάσταση στην επαρχία Σουέιντα.

Η Ουάσινγκτον πιέζει για να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος μέχρι τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη αυτού του μήνα, ώστε να επιτραπεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει μια σημαντική πρόοδο, δήλωσαν τέσσερις από τις πηγές στο Reuters.

Δύο ανώτερα στελέχη των Δρούζων, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι το Ισραήλ βοηθά στην ενοποίηση των διασπασμένων παρατάξεων των Δρούζων και τους έχει παραδώσει στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών.

Οι δύο διοικητές των Δρούζων και μια δυτική πηγή πληροφοριών δήλωσαν ότι το Ισραήλ πλήρωνε επίσης μισθούς για πολλούς από τους περίπου 3.000 μαχητές της πολιτοφυλακής των Δρούζων.

Η Συρία ανακοίνωσε σχέδιο με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ιορδανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Άσαντ αλ-Σαϊμπάνι, ανακοίνωσε ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από την Ιορδανία και τις ΗΠΑ για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην επαρχία Σουέιντα.

«Η συριακή κυβέρνηση έχει καταρτίσει έναν σαφή οδικό χάρτη δράσης… που υποστηρίζει τη δικαιοσύνη και χτίζει εμπιστοσύνη», είπε ο Σαϊμπάνι σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το σχέδιο περιλαμβάνει την απόδοση ευθυνών σε όσους επιτέθηκαν σε αμάχους, την αποζημίωση των πληγέντων και την «έναρξη μιας διαδικασίας εσωτερικής συμφιλίωσης».

Η εφαρμογή θα συνοδεύεται από έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τη βία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, παρών στην εκδήλωση με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Τομ Μπαράκ, δήλωσε ότι ένας «κοινός μηχανισμός Συρίας-Ιορδανίας-Αμερικής» θα διασφάλιζε την εφαρμογή του σχεδίου.

Mε πληροφορίες από: Reuters, AFP, Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΔΡΟΥΖΟΙΙΣΡΑΗΛΣΟΥΕΙΝΤΑΣΥΡΙΑ

Related Posts

Μπιν Σαλμάν - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν φέρεται να πιέζει τον Τραμπ να συνεχίσει τον πόλεμο με το Ιράν

24/03/2026 - 15:47
Ιράν - Φρουροί της Επανάστασης
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν υπόσχονται να πολεμήσουν «μέχρι την ολοκληρωτική νίκη»

24/03/2026 - 14:45
Λίβανος - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ανεπιθύμητο πρόσωπο ο πρέσβης του Ιράν – Τελεσίγραφο να αποχωρήσει ως την Κυριακή από την Βηρυτό

24/03/2026 - 13:54

Διαβάστε Επίσης

Δένδιας: «Ισχυρό το ενδιαφέρον της Κύπρου για το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Θα γίνει συνάντηση με την ΕΑΒ»

NYT: Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν φέρεται να πιέζει τον Τραμπ να συνεχίσει τον πόλεμο με το Ιράν

GCAP: Πολωνία και Ινδία θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών 6ης γενιάς – Γιατί είναι δύσκολο

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν υπόσχονται να πολεμήσουν «μέχρι την ολοκληρωτική νίκη»

Λίβανος: Ανεπιθύμητο πρόσωπο ο πρέσβης του Ιράν – Τελεσίγραφο να αποχωρήσει ως την Κυριακή από την Βηρυτό

Ιράν: Ο Μοχαμάντ Μπακέρ Ζολκάντρ διορίστηκε γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου ασφαλείας

Ισραήλ: Κατέστρεψε πέντε γέφυρες στο νότιο Λίβανο – Στόχος η κατάληψη εδαφών σε βάθος 30 χιλιομέτρων [vid]

Σταϊνμάιερ: «Παραβίαση του διεθνούς δικαίου» ο πόλεμος εναντίον του Ιράν – Προειδοποιεί για «μόνιμη ζημιά» στις διατλαντικές σχέσεις

Top News

Η δράση και η χλιδάτη ζωή των μελών του κυκλώματος που εξαπατούσε των ΕΦΚΑ - Κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, πλάκες χρυσού και πανάκριβα ρολόγια

Fuel pass και έκπτωση στο πετρέλαιο κίνησης: Πόσο θα πέσει ο λογαριασμός στο πρατήριο καυσίμων για ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ

Η Μόνικα Μπελούτσι φωτογραφήθηκε με την 15χρονη κόρη της Λεονί Κασέλ για την ιταλική Vogue

Mel Schilling: Πέθανε η γνωστή τηλεπερσόνα σε ηλικία 54 ετών - «Το φως μου σβήνει» είχε γράψει πριν μερικές μέρες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert