ΣΥΡΙΑ – Χημικά όπλα: Tι έχει και τι δεν έχει ο Άσαντ, πως μπορεί να τα χρησιμοποιήσει

Τι συμβαίνει με τα χημικά όπλα στη Συρία; Ποιος τα έχει και ποιος τα χρησιμοποιεί; Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πολλές φορές ότι ο Άσαντ και οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια όπλα. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ υποστήριξαν ότι οι αντικαθεστωτικοί είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν αέριο σαρίν.

Το αμερικανικό think tank Stratfor είχε κάνει μία ανάλυση σχετικά με τα χημικά όπλα που υπάρχουν στη Συρία, πριν η αμερικανική ηγεσία υιοθετήσει δημόσια την βεβαιότητα ότι ο Άσαντ τα χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Stratfor το καθεστώς της Συρίας εκτιμάται ότι έχει αναπτύξει ένα μεγάλο πρόγραμμα χημικών όπλων. Η εκτίμηση των αμερικανών συντακτών της ανάλυσης ήταν ότι ακόμη κι αν το καθεστώς Άσαντ διαθέτει τα χημικά όπλα για τα οποία το κατηγορύν ,πολύ δύσκολα θα προχωρούσε στη χρήση τους. Κι αυτό γιατί όχι μόνο δεν θα του εξασφάλιζαν την επικράτηση αλλά αντιθέτως θα προκαλούσαν με βεβαιότητα ξένη επέμβαση.

Τα κύρια χημικά όπλα στο οπλοστάσιο του καθεστώτος Άσαντ πιστεύεται ότι είναι σαρίν, VX, Tabun και αέριο μουστάρδας. Μια πηγή Stratfor έχει δηλώσει ότι το καθεστώς έχει περίπου 650 τόνους σαρίν, 200 τόνους αερίου μουστάρδας και ένα πολύ μικρότερο απόθεμα του VX.

Μια άλλη πηγή είπε κατά το Stratfor ότι η δομή διοίκησης των πυραύλων και των χημικών όπλων έχει αλλάξει δύο φορές από το Μάρτιο του 2011, αλλά παραμένει υπό τον άμεσο έλεγχο του Άσαντ και του επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, Ali Mamluk.

Πριν ξεκινήσει η σύγκρουση τα χημικά όπλα του Άσαντ βρίσκονταν αποθηκευμένα ,σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις κοντά στη πόλη Χόμς, στην ανατολική Δαμασκό,στο Χαλέπι ,στη Λατάκια και στην Παλμύρα.

Όσον αφορά την χρήση των όπλων, οι δυνάμεις του αλ Άσαντ έχουν πολλές επιλογές,σύμφωνα με το Stratfor. Mπορούν να χρησιμοποιηθούν από το πυροβολικό ή από πυραύλους αεροσκαφών.

Το καθεστώς θα μπορούσε να κάνει χρήση χημικών όπλων μέσω βαλλιστικών πυραύλων. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σημαντικά, αλλά πιστεύεται ότι λειτουργούν περίπου 200 σχετικά μικρής εμβέλειας SS-21 και περίπου 200 έως 300 Scud-B και Scud-Cs .

Το συριακό καθεστώς διαθέτει επίσης έναν περιορισμένο αριθμό των Scud-D με βεληνεκές έως και 700 χιλιόμετρα.

Συρίας βαλλιστικών πυραύλων είναι υγρό που χρησιμοποιείται ως καύσιμο, ως εκ τούτου απαιτούν περισσότερο χρόνο για να τροφοδοτήσουν και να προετοιμαστούν από τα στερεά που χρησιμοποιείται ως καύσιμο πυραύλων.

Η συριακή αεροπορική δύναμη έχει εξασθενίσει σημαντικά από τον πόλεμο.

Ωστόσο, το συριακό καθεστώς διαθέτει περίπου 50 Mig-23 και 20 Su-24 και 22 Su-60.

Περιβαλλοντικοί Παράγοντες και Περιορισμοί

Ενώ η Συρία έχει δηλώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των ανταρτών, η Δαμασκός δεν έχει αποκλείσει την ανάπτυξή τους ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «εξωτερική επιθετικότητα και απειλή.

Όμως σύμφωνα με το Stratfor ”ακόμα και αν το καθεστώς της Συρίας αποφασίσει να χρησιμποιήσει αυτά τα όπλα, θα αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια”.

Τα χημικά όπλα απαιτούν πολύ συγκεκριμένες καιρικές και γεωγραφικές συνθήκες για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα στις αστικές περιοχές η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται,ως προς τον μεγάλο αριθμό θυμάτων που μπορεί να προκαλέσουν. Είναι όμως βέβαιο ότι θα επιδράσουν στην ψυχολογία του πληθυσμού.

Η ανάλυση του Stratfor κατέληγε ότι η χρήση χημικών στη Συρία είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση η οποία θα προκύψει μόνο αν το καθεστώς πιεστεί πολύ σκληρά και πιστέψει ότι αυτή είναι η μοναδική επιλογή για να ανατρέψει κατααστάσεις.