T-72: Αυτή είναι η θανατηφόρα αναβάθμιση του θρυλικού ρωσικού άρματος μάχης – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Το άρμα μάχης T-72B3 της Ρωσίας είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα άρματα μάχης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην παραγωγή. Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος μάχης T-72B της δεκαετίας του 1980, που προσφέρει στη Ρωσία μια πιο οικονομικά βιώσιμη λύση από τις αναβαθμίσεις άλλων αρμάτων μάχης, όπως του Τ-90.

Επίσης, μια τέτοια αναβάθμιση στο T-72 θα είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, δεδομένου του μεγάλου αριθμού χωρών που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους τα Τ-72.

Ωστόσο, το T-72B3 χρησιμοποιείται μόνο από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ διαφορετικές πιο αναβαθμισμένες εκδόσεις του T-72 έχουν αναπτυχθεί από τη ρωσική και ακόμη και την ουκρανική βιομηχανία για εξαγωγή, αλλά κανένα δεν έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

Ωστόσο, το T-72B1MS «White Eagle» μπορεί να αποδειχθεί μια αλλαγή στην τάση αυτή. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του T-72B3, το νέο αυτό εξελιγμένο έρμα μάχης μπορεί να προσφέρει στη διεθνή αγορά και τους εισαγωγείς, τα ίδια πλεονεκτήματα του Τ-72Β3, σε μια πιο προσιτή τιμή.

Όπως και το T-72B3, η πρωταρχική αναβάθμιση του T-72B1MS είναι η θερμική απεικόνιση Sosna-U, που εκσυγχρονίζει σύστημα ελέγχου πυρός και παρέχει θερμική απεικόνιση του πεδίου της μάχης στο πλήρωμα του άρματος, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια πλήγματος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσθήκη του συστήματος «Eye of the Eagle’s», που επίσης χρησιμοποιεί επίσης παρέχει μια παρόμοια ικανότητα θερμικής απεικόνισης, όπως προσφέρει αντίστοιχα το αμερικανικό CITV και τα γερμανικά συστήματα ελέγχου της REVI.

Αυτού του είδους οι προσθήκες και αναβαθμίσεις, αυξάνουν τόσο το βαθμό λειτουργικότητας όσο και τον βαθμό αποτελεσματικότητας του άρματος μάχης, ενώ παράλληλα το κόστος αυτών είναι μικρότερο από ενδεχόμενη αντίστοιχη τροποποίηση του άρματος μάχης Τ-72Β3, ενώ επίσης, παρόμοιες βελτιώσεις έχουν εντοπιστεί και στα άρματα μάχης Τ-90Μ,

Ωστόσο, εκεί που υπολείπεται το T-72B1MS από το T-72B3 σε άλλες μετρήσεις είναι για παράδειγμα η θωράκιση του άρματος, καθώς είναι πιο ελαφριά και ενώ μπορεί να αντέξει πλήγματα από αντιαρματικά βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας HEAT, είναι απίθανο να αντέξει χτυπήματα από βλήματα κινητικής ενέργειας

Όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι ο σχειδασμό,ς η κατασκευή, η ανάπτυξη και η βελτιώσεις που λαμβάνουν χώρα στο συγκεκριμένο άρμα σχετίζονται και με τη χρησιμότητά του και τα περιβάλλοντα μάχης στα οποία πρόκειται να δράσει και να χρησιμοποιηθεί.

Δηλαδή, τα T-72B1MS αρχικά αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο σύμβαση με τη Νικαράγουα, ενώ επίσης και η Ουρουγουάη έχει προχωρήσει στην απόκτησή τους. Στην πυκνή ζούγκλα και στα ορεινά περιβάλλοντα της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, οι θερμικές απεικονίσεις παρέχουν μια σημαντική δυνατότητα.

Άλλα έθνη στην περιοχή δεν έχουν πολύ προηγμένα άρματα μάχης ή αντιαρματικά βλήματα, οπότε η ελαφρύτερη θωράκιση μπορεί να έχει επιλεγεί για να κρατήσει μειωμένο το κόστος παραγωγής και το βάρος του άρματος μάχης, αυξάνοντας την ίδια στιγμή την στρατηγική και την τακτική υπεροχή του, που αντικατοπτρίζεται σε αυξημένη κινητικότητα,ευκινησία και ευελιξία επιχειρησιακής λειτουργίας του.

Ενώ το T-72B1MS δεν αποτελούν πραγματική απειλή για τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, παραμένει ωστόσο εξαιρετικά χρήσιμο για την αγορά της Νότιας Αμερικής που θα μπορούσε να αποδειχθεί σε έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στο τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, με πολύ χαμηλό κόστος αγοράς, ώστε να χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένα θέατρα επιχειρήσεων.

Οι εξαγορές του άρματος μάχης T-72B1MS, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια μικρή κούρσα εξοπλισμών, καθώς είναι συγκριτικά υπέρτερα και ανώτερα των αρμάτων μάχης τόσο σε θωράκιση όσο και σε δύναμη πυρός, της Βραζιλίας, που διαθέτει τα Leopard 1A5 και της Αργεντινής που χρησιμοποιεί τα άρματα μάχης TAM σε πανοπλία και δύναμη πυρός, με μοναδική εξαίρεση τα Leopard 2A4 της Χιλής.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: National Interest