Τα όρια Μπάιντεν – Ερντογάν: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι μια ομάδα Τουρκόφιλων…»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθορίζει αθόρυβα νέους όρους για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με ανώτερο σύμβουλο της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Rich Outzen, πρώην συνταγματάρχης του στρατού που υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος του ειδικού εκπροσώπου των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε podcast της Ahval, είπε ότι προς το παρόν ισχύει το ρητό «no news is the good news» σε μια σχέση που έχει δει πολλές τρικυμιώδεις αντιπαραθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Κατά τον Outzen, η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ έκανε χάρη στον Μπάιντεν επιβάλλοντας κυρώσεις βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) κατά της αγοράς των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις στοχεύουν στην Τουρκική Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SBB), το κυβερνητικό όργανο που είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία των στρατιωτικών συμβάσεων και περιλαμβάνουν απαγόρευση των αδειών εξαγωγής των ΗΠΑ, καθώς και περιορισμούς σε τέσσερις ανώτερους αξιωματούχους.

Δείτε επίσης S-400: Τα «Ανατολίτικα παζάρια» της Τουρκίας και η «ντρίπλα» Τσαβούσογλου από το ελληνικό έδαφος

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ άφησε την πόρτα ανοιχτή για την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να θέσει τους όρους των σχέσεων με την Τουρκία «επιλέγοντας κάποιες πιο επιεικείς κυρώσεις», δήλωσε ο Outzen.

Την περασμένη εβδομάδα, η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman έγινε το υψηλότερο μέλος της διοίκησης Μπάιντεν που επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου παρουσίασε εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση της κρίσης με τους S-400.

Ο Outzen είπε ότι η Sherman μπορεί να έχει προτείνει έναν συμβιβασμό σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα άρει μεν τις υφιστάμενες κυρώσεις, αλλά δεν θα επιβάλλει περαιτέρω μέτρα όσο η Τουρκία παραμένει «εντός συγκεκριμένων κόκκινων γραμμών». Σε αυτές περιλαμβάνονται η αποχώρηση από την Τουρκία των Ρώσων συμβούλων και του εκπαιδευτικού προσωπικού για τους S-400 και η δέσμευση ότι η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει παρόμοιες αγορές όπλων στο μέλλον.

Δείτε ακόμη S-400 στην Τουρκία: Η Ρωσία «αδειάζει» Τσαβούσογλου για την «απέλαση» ειδικών

Η Άγκυρα ερμήνευσε την επίσκεψη της Σέρμαν ως καθορισμό ορισμένων από τους βασικούς κανόνες για τη σχέση με την Ουάσινγκτον υπό τον Μπάιντεν, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος της διοίκησης Τραμπ.

«Είναι σαφές ότι αυτή η διοίκηση των ΗΠΑ δεν είναι μια ομάδα Τουρκόφιλων, και δεν έρχεται να δημιουργήσει ένα καλό επίπεδο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά να διαχειριστεί μια προβληματική σχέση», πρόσθεσε. «Και οι δύο πλευρές το γνωρίζουν αυτό.»

Πηγή: ahvalnews