Ταϊβάν: Αυξάνουν απειλητικά την παρουσία τους οι ΗΠΑ στα στενά

Δυο αντιτορπιλικά του Αμερικανικού Ναυτικού κατευθύνθηκαν πρόσφατα στα στενά της Ταϊβάν την Κυριακή και τη Δευτέρα που μας πέρασε. Τα δύο αυτά αντιτορπιλικά αποτελούν ένα ακόμη σκέλος της προσπάθειας των ΗΠΑ να αναχαιτίσει την κινεζική επεκτατικότητα και να διασφαλίσει ελεύθερες διόδους για τα αμερικανικά πλοία.

Τα USS Stethem και ο USS William P. Lawrence «πέρασαν από τα Στενά της Ταϊβάν στις 28-29 Απριλίου (τοπική ώρα), σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του 7ου στόλου Lt. Joe Keiley σε ηλεκτρονική ανακοίνωση που έβγαλε τη Δευτέρα.

Η μεταφορά τους εκεί, δείχνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσουν την ελεύθερη και ανοικτή ναυσιπλοΐα στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, ανέφερε.

Το αμερικανικό ναυτικό θα συνεχίσει να πλέει και να πετάει οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Τουλάχιστον μια φορά το μήνα στέλνουν πλοία τους στην περιοχή οι Αμερικανοί από τον περασμένο Οκτώβριο, μια συχνότητα που δύσκολα παρατηρούταν στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα πριν τον Οκτώβριο του 2018 μόλις μια φορά διαπέρασαν τα στενά της Ταϊβάν αμερικανικά πλοία σε ένα διάστημα περισσότερο του ενός έτους. Πρόκειται για τα  USS Mustin και USS Benfold που κατευθύνθηκαν στην περιοχή τον περασμένο Ιούλιο.

Η διαμάχη για την Ταϊβάν

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μια δική της αποκομμένη επαρχία, που πρέπει, κάποια στιγμή, να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Οι ΗΠΑ ομαλοποίησαν τις σχέσεις τους με το Πεκίνο το 1979 και συμφώνησαν ότι η Κίνα έχει κυριαρχία στην Ταϊβάν στο πλαίσιο του «One China Policy», σύμφωνα με την οποία υπάρχει μόνο μια Κίνα και όποια χώρα αναγνωρίσει την Ταϊβάν, αυτομάτως δε θα αναγνωρίζεται από το Πεκίνο.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ συνέχισαν την ανεπίσημη στήριξη για το νησί βάσει του νόμου United States Taiwan Relations Act και πωλούν όπλα και παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση στη χώρα.

Στα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ανέφερε ότι δύο κινεζικά μαχητικά J-11 «παραβίασαν τη μακρόχρονη νοητή που βρίσκεται στο μέσο των στενών της Ταϊβάν». Η γραμμή αυτή θεωρείται ως ένα ανεπίσημο σύνορο ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν.

Η Κίνα είχε απαντήσει τότε ότι ενέργειες σαν και αυτή μπορεί να γίνονται συχνότερα εφόσον οι ΗΠΑ και η διοίκηση του νησιού συνεχίσουν τις προκλητικές τους ενέργειες εναντίον του Πεκίνου.

Πηγή: WarIsBoring