Ταϊβάν: «Δείχνει τα δόντια της» στην Κίνα κάνοντας ασκήσεις ετοιμότητας με F-16V και πυραύλους Harpoon [pics]

Μαχητικά αεροσκάφη F-16V «ταρακούνησαν» τον νυχτερινό ουρανό στην Ταϊβάν, τα ξημερώματα της Τετάρτης σε μια επίδειξη δύναμης ενώπιον των μέσων ενημέρωσης.

Όπως αναφέρεται, σκοπός των ασκήσεων ετοιμότητας είναι να επιδείξει την αποφασιστικότητα του στρατού να υπερασπιστεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί ενόψει των κινεζικών προκλήσεων που έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η Κίνα, η οποία διεκδικεί την Ταϊβάν ως έδαφός της, πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί μετά από επίσκεψη νωρίτερα αυτό το μήνα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, την οποία ακολούθησαν πέντε αμερικανοί βουλευτές την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Η επίσκεψη της Πελόζι εξόργισε την Κίνα, η οποία απάντησε με δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την Ταϊπέι για πρώτη φορά και στέλνοντας πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη κοντά στην Ταϊβάν, αν και η κλίμακα των δραστηριοτήτων έχει πλέον μειωθεί σημαντικά.

Σε ένα ταξίδι που οργανώθηκε από την κυβέρνηση στη βασική αεροπορική βάση Hualien στην ορεινή ανατολική ακτή της Ταϊβάν, η πρώτη σε στρατιωτική εγκατάσταση από την έναρξη των κινεζικών ασκήσεων, οι δημοσιογράφοι παρακολούθησαν το επίγειο πλήρωμα να δείχνει πώς να εξοπλίζει γρήγορα με όπλα τα F-16, συμπεριλαμβανομένων των αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon.

Κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοία «περικυκλώνουν» το νησί

Το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα, ότι εντόπισε 21 αεροσκάφη και πέντε πλοία από τον στρατό της Κίνας γύρω από όλη τη χώρα.

Από τα 21 μαχητικά αεροσκάφη της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF), πέντε διέσχισαν τη μέση γραμμή (Γραμμή Αναγνώρισης) πάνω από τα στενά της Ταϊβάν, δήλωσε ο στρατός . Τα αεροπλάνα ήταν δύο μαχητικά Sukhoi Su-30, δύο Shenyang J-11 και ένα αεροσκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου Shaanxi Y-8 (ASW).

Τα αεροσκάφη Su-30 διέσχισαν τη μέση γραμμή στο βόρειο άκρο του, ενώ τα άλλα τρία αεροπλάνα το έκαναν στο νότιο άκρο.

Με πληροφορίες από: Reuters / Taiwan News / Φωτογραφίες Reuters