Οι Ταλιμπάν απειλούν Τουρκία μέσω Συρίας

Απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας  συνιστά, μεταξύ άλλων, η δήλωση των Ταλιμπάν ότι θα ενταχθούν στις δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης, μια εξέλιξη από τα τελευταία ανησυχητικά δεδομένα της κρίσης στη Συρία

«Η συμμετοχή αυτών των ακραίων ισλαμικών ομάδων στον πόλεμο της Συρίας είναι μια απειλή για την Τουρκία από κάθε άποψη. Πρώτον, είναι μια απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Δεύτερον, η Τουρκία υποστηρίζει τις συριακές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που μάχονται ενάντια στο καθεστώς. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή των ομάδων αυτών στις τάξεις της αντιπολίτευσης μπορεί να δημιουργήσει την εικόνα της Τουρκίας ότι συντάσσεται με αυτές τις ομάδες» εκτιμά ο κ. Οϋτούν  Ορχάν, ειδικός για τη Συρία στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Μέσης Ανατολής (ORSAM),γράφει η todayszaman

Η Αλ Κάιντα και άλλες ριζοσπαστικές ομάδες της τζιχάντ έχουν αρχίσει να διαδραματίζουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στο κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε στη Συρία, με στόχο να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα πεδίο μάχης, καθώς κλιμακώνεται η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Σύριου ηγετη Assad, σύμφωνα με τους ειδικούς. Καθώς οι δυνάμεις του Assad, με την υποστήριξη του σιιτών του Ιράν και της Χεζμπολλάχ του Λιβάνου, έχουν σημειώσει επιτυχίες στη συριακή μάχη, η Αλ Κάιντα και άλλες ακραίες ομάδες, ενώ αρχικά δεν ήταν οι βασικοί παράγοντες στη Συρία, έχουν αρχίσει να αυξάνουν την επιρροή τους στη χώρα.

«Όταν οι αδελφοί μας χρειάστηκαν τη βοήθειά μας, στείλαμε εκατοντάδες μαχητές, στο πλευρό τους», δήλωσε στο Reuters διοικητής της οργάνωσης των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι η οργάνωση θα δώσει σύντομα στη δημοσιότητα βίντεο προκειμένου να διαπιστωθούν οι νίκες των Ταλιμπάν στη Συρία. Πρόσθεσε επίσης, ότι η οργάνωση έχει δημιουργήσει στρατόπεδα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Η δήλωση θολώνει παραπέρα την εικόνα του τοπίου στη Συρίας, δεδομένου ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), που θεωρείται σημαντικότερος σε σύγκριση με πολλές άλλες ένοπλες ομάδες που αγωνίζονται για την ανατροπή του καθεστώτος Assad, δεν έχει συμμαχήσει πλήρως με τις υπόλοιπες δυνάμεις εναντίον του Προέδρου.

Σύμφωνα με τον κ. Ορχάν, η παρουσία της Αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν στη Συρία θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει απειλή για τη νομιμότητα της συριακής αντιπολίτευσης, καθώς γενικά δεν είναι επιθυμητή η συμμετοχή των ακραίων ομάδων στον πόλεμο της Συρίας.

Ο λεγόμενος  Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει προσπαθεί να οικοδομήσει ένα δίκτυο υποστήριξης (logistics) και να ενισχύσει την παρουσία του σε όλη τη Συρία καθώς η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να στείλει όπλα στην οργάνωση, αφού επιβεβαίωσε, όπως ισχυρίζεται, ότι οι δυνάμεις του Assad έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων κατά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Αυτή η δέσμευση των ΗΠΑ, θεωρείται ως κίνηση υπέρ της εξισορρόπηση της εξουσίας στη Συρία καθώς η αντιπολίτευση έχει χάσει έδαφος έναντι των δυνάμεων του al-Assad τους τελευταίους μήνες, γράφει η todayszaman.