Βρετανία: Θα αναπτύξει μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς

Απέναντι στο πάγωμα που προκάλεσε η είδηση του κοινού γαλλο-γερμανικού σχεδίου για την ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού, οι υπάλληλοι του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας – υποστηριζόμενοι από τη βιομηχανία – εργάζονται εδώ και μήνες για μια νέα στρατηγική για τη διατήρηση της αεροπορικής ισχύος της Βρετανίας στον χρονικό ορίζοντα πέρα ​​από το 2040 και είναι αποφασισμένοι να αναζητήσουν μια κατεύθυνση προς τα εμπρός αυτό το καλοκαίρι.

Με περισσότερους από 50 επικεφαλής αεροπορικών δυνάμεων από όλο τον κόσμο που αναμένεται να παρακολουθήσουν το Royal International Air Tattoo στο Fairford, στη νότια Αγγλία, είναι πιθανό ότι οι Βρετανοί θα χρησιμοποιήσουν το γεγονός για να ξεκινήσουν σχέδια για την ανάπτυξη μιας ενδεχόμενης αντικατάστασης των Eurofighter Typhoon, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του μαχητικού στόλου της χώρας.

Αυτό που οι Βρετανοί δεν έχουν, όμως, είναι τα χρήματα για να προχωρήσουν μόνοι τους στην ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού. Έτσι ένας εταίρος, ή δύο, είναι ουσιαστικός εάν η αμυντική βιομηχανία της χώρας επιθυμεί να παραμείνει ηγετικός παίκτης.

Η BAE Systems έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την Τουρκία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του μαχητικού προγράμματος TF-X που ακολουθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι βρετανικές και ιαπωνικές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν πέρυσι ότι εξετάζουν τις δυνατότητες συνεργασίας σε μια νέα γενιά μαχητών.

Ωστόσο, οι Financial Times ανέφεραν ότι η βρετανική συμφωνία με την Τουρκία παρουσιάζει προβλήματα σχετικά με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αναφορικά με την παροχή ευαίσθητης τεχνολογίας κινητήρων στην Άγκυρα.

Η BAE συνεχίζει να οδηγεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών για το Typhoon και είναι ο κύριος διεθνής εταίρος της Lockheed Martin στο πρόγραμμα F-35. Είναι επίσης μέρος μιας παγιωμένης αγγλο-γαλλικής εταιρικής σχέσης για τη διερεύνηση τεχνολογιών μη επανδρωμένων οχημάτων μάχης.

Πηγή: Defence News