The Times: Αυτή είναι η «μυστική» βάση της Ουκρανίας που φιλοξενεί δεκάδες ναυτικά drones [vid]

Η Ουκρανία διατηρεί μια «μυστική» ναυτική βάση στον ποταμό Ντνίπρο, που φιλοξενεί δεκάδες μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας (USV), όπως αποκάλυψαν οι βρετανικοί Times.

Στο χθεσινό δημοσίευμα, oι Times βρέθηκαν μέσα στην ουκρανική βάση και κατέγραψαν τον εξοπλισμό που φυλάσετε εκεί από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR).

Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε φαίνονται δεκάδες μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας Magura V5 (USV) – κοινώς γνωστά ως ναυτικά drones. Αυτός ο τύπος drone κατασκευάστηκε και σχεδιάστηκε στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας δυτική τεχνολογία.

Ένας Ουκρανός στρατιωτικός που έκανε την περιήγηση στη «μυστική» ναυτική βάση, περιέγραψε πως αυτά τα ναυτικά drones χρησιμοποιήθηκαν στις 10 Νοεμβρίου, για να βυθίσουν δύο ρωσικά πλοία στα ανοικτά των ακτών του Chornomorske στην κατεχόμενη Κριμαία.

«Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν πρώτα στα μη επανδρωμένα σκάφη με όπλα μικρού διαμετρήματος, αλλά τα drones ήταν σε θέση να επιταχύνουν και να αποφύγουν τις επιθέσεις. Έτσι, ο εχθρός άρχισε να χρησιμοποιεί όπλα μεγαλύτερου διαμετρήματος», δήλωσε. «Και η δεύτερη προσπάθεια απέτυχε, επιτρέποντας σε δύο ουκρανικά drones να χτυπήσουν δύο ρωσικά αποβατικά σκάφη κλάσης Serna, ενώ ένα τρίτο drone εξερράγη στις αποβάθρες».

«Η χαρά ήταν απίστευτη. Ήταν ο στόχος της ζωής μου να βυθίσω ένα ρωσικό πλοίο και βυθίσαμε δύο από αυτά ταυτόχρονα. Και από όσο ξέρω, κανείς δεν το είχε ξανακάνει πουθενά. Τώρα έχουμε έναν νέο στόχο – να βυθίσουμε κάτι μεγαλύτερο», είπε ο Ουκρανός στρατιωτικός μιλώντας στους The Times.

Ουκρανικά ναυτικά drones, όπως τα νέα «Sea Baby», έχουν διεξάγει πολλές φορές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ζημιές σε ρωσικά πλοία. Επίσης, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις κατά του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίζοντας πλοία και προκαλώντας ζημιές στη Γέφυρα του Κερτς, την γέφυρα που ενώνει την κατεχόμενη Κριμαία με τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει αναγκαστεί να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα από το λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Με πληροφορίες από: Kyiv Post