OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

«Θέμα λίγων ωρών επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ», γράφει η WSJ – Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» οι IDF

12/04/2024 - 13:23
IDF
Share on FacebookShare on Twitter

Το Ιράν αναμένεται να επιτεθεί στο Ισραήλ τις ερχόμενες 24 ως 48 ώρες, με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal να αναφέρει ότι το εβραϊκό κράτος «προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση» στο βόρειο ή νότιο τμήμα της χώρας.

Το ρεπορτάζ της WSJ ανέφερε πως ένα άτομο που ενημερώθηκε από την ηγεσία του ιρανικού καθεστώτος δήλωσε ότι «δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση», όμως έχουν συζητηθεί τα σχέδια της επίθεσης.

Η επίθεση είναι απάντηση στο – αποδιδόμενο στο Ισραήλ – χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας, το οποίο σκότωσε πολλά μέλη της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ένα εκ των οποίων μάλιστα ήταν ταυτόχρονα και στέλεχος της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.

Η Τεχεράνη με τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη αγιατολάχ Χαμενεΐ, απείλησε δημόσια ότι θα απαντήσει στην επίθεση.

Iran is expected to attack Israel within the next 24 to 48 hours, with a WSJ report saying that the Jewish state is «preparing for a direct attack» on the north or south of the country.https://t.co/16CAjzXFzu

— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) April 12, 2024

Η απειλή αυτή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ένταση στη Μέση Ανατολή, προκαλεί εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, την ώρα που μένει να απαντηθεί το εάν θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια να σιγήσουν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον προσωρινά.

Το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στον στενό σύμμαχό του, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις για τον τρόπο που διεξάγονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Αμερικανός στρατηγός, ο Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), βρίσκεται στο Ισραήλ για να συζητήσει με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (IDF) τις «τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια».

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε πως παρατείνει την αναστολή των πτήσεών της προς και από την Τεχεράνη, πιθανόν «ως αύριο Σάββατο», εξαιτίας της έντασης στην περιοχή.

«Τρομοκρατική επίθεση»

«Αν το Ιράν διεξαγάγει επίθεση από το έδαφος του, το Ισραήλ θα ανταποδώσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», είπε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.

Έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν χαρακτήρισε μέσω X «ανάγκη» η Τεχεράνη να ανταποδώσει στο πολύνεκρο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, παρότι διαβεβαίωσε πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση».

Σκοπός δεν είναι να «διευρυνθεί το πεδίο του πολέμου», κατ’ αυτόν.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες πως απηύθυνε «προειδοποίηση» στο Ιράν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παροτρύνοντάς τους να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ρωσία και Γερμανία κάλεσαν από την πλευρά τους σε «αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, όπου οι εντάσεις βρίσκονται στο κόκκινο ανάμεσα στο Ιράν, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους αντίστοιχα αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου στη Γάζα, που συνεχίζεται (…) αλλά προετοιμαζόμαστε επίσης να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις σε άλλα θέατρα» επιχειρήσεων, είπε χθες ο κ. Νετανιάχου.

«Πολύ λογική προσφορά»

Οι μεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την επίτευξη συμβιβασμού. Χθες Πέμπτη το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς πως «γυρίζει την πλάτη» σε «πολύ λογική προσφορά».

Η πιο πρόσφατη πρόταση που έκαναν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, προβλέπει καταρχήν

  • κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες,
  • την απελευθέρωση 42 ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και σε αντάλλαγμα 800 ως 900 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές,
  • την είσοδο 400 ως 500 φορτηγών με τρόφιμα στον θύλακο κάθε ημέρα και
  • την επιστροφή στα σπίτια τους κατοίκων της βόρειας Γάζας που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου.

Η Χαμάς αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεγάλη αύξηση της βοήθειας που διανέμεται στον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται από λιμό, σε όλο τον θύλακο, επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και «σοβαρή» συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Και ο ηγέτης της, ο Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε πως ο θάνατος αυτή την εβδομάδα τριών γιων του και τεσσάρων εγγονιών του σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν πρόκειται να την κάμψει, να την κάνει να αλλάξει θέσεις ή στάση στις διαπραγματεύσεις.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα θέλει να έχει «αρκετό χρόνο και ασφάλεια» για να μπορέσει να εντοπίσει τους ομήρους, που «βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες», στα χέρια «διαφόρων ομάδων», εξήγησε χθες Πέμπτη ο Μπάσεμ Ναΐμ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Tags: WSJΙΡΑΝΙΣΡΑΗΛΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣΧΑΜΑΣΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Related Posts

Εμιράτα
ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Τα Εμιράτα θα συμμετέχουν σε αποστολή για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

27/03/2026 - 09:32
Κίνα
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι έχει «αιχμαλωτίσει» πλοία με παναμαϊκή σημαία στα λιμάνια της

27/03/2026 - 09:17
Στενά του Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Τα πλεονεκτήματα του Ιράν, η στρατηγική των ΗΠΑ και η παράταση στο τελεσίγραφο Τραμπ

27/03/2026 - 08:51

Διαβάστε Επίσης

GARC: Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την επιχειρησιακή ανάπτυξη USV στα Στενά του Ορμούζ [vid]

Financial Times: Τα Εμιράτα θα συμμετέχουν σε αποστολή για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι έχει «αιχμαλωτίσει» πλοία με παναμαϊκή σημαία στα λιμάνια της

Στενά του Ορμούζ: Τα πλεονεκτήματα του Ιράν, η στρατηγική των ΗΠΑ και η παράταση στο τελεσίγραφο Τραμπ

Wall Street Journal: Ο Τραμπ εξετάζει την ανάπτυξη 10.000 επιπλέον στρατιωτών στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ και των χωρών του Κόλπου

Τραμπ στην δεξίωση για την 25η Μαρτίου: «Οφείλουμε στους Έλληνες τόσα πολλά» [vids]

Η Πολεμική Αεροπορία σε τροχιά κυριαρχίας: Ο πόλεμος φέρνει εμπόδια στα τουρκικά Eurofighter

Top News

Fuel Pass 2026: Ανοίγει από την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για αιτήσεις - Βήμα βήμα η διαδικασία

Ζόζεφιν: Επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την επανασύνδεση με τον Νίνο - «Ερωτευτείτε γιατί χανόμαστε»

Μαριαλένα Ρουμελιώτη: Η χιουμοριστική ανάρτηση με τον Σάκη Κατσούλη - «Τώρα εμείς θα γίνουμε γονείς;»

Φαίη Σκορδά: Για την ξαφνική αποχώρηση από το «Buongiorno» - «Κατάλαβα ότι δεν είναι απλό και πρέπει να πάω»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert