«Θρίλερ» με τον Στρατηγό Ζαλούζνι: «O Ζελένσκι ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον αρχηγό των ουκρανικών ΕΔ», λένε οι Financial Times

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον διοικητή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, σε αυτό που θα ήταν η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Ζελένσκι πρότεινε χθες, Δευτέρα, στον Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, έναν νέο ρόλο, όμως ο στρατηγός αρνήθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, που επικαλούνται τέσσερα άτομα που γνωρίζουν για τις συζητήσεις.

Ουκρανές πηγές υποστηρίζουν πως ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε τον στρατηγό Ζαλούζνι ότι θα τον αντικαταστήσει, αλλά γνωρίζοντας την δημοτικότητα που απολαμβάνει ο Ουκρανός Α/ΓΕΕΔ, του πρότεινε να παραιτηθεί και να αναλάβει θέση κυβερνητιού συμβούλου. 

Ωστόσο, λόγω της δύσκολης κατάστασης που βρίσκεται αυτήν την τιγμή η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, ο Ζαλούζνι αρνήθηκε να αποχωρήσει από το πόστο του.

Οι ουκρανικές πηγές πιστεύουν πως ακόμα και με την άρνηση Ζαλούζνι, ο Ζελένσκι θέλει ακόμα να τον αντικαταστήσει και ψάχνει τον πιο «ανώδυνο» τρόπο να το κάνει, για να μην προκαλέσει «χάος» στις τάξεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής, και όπως έχει επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος τύπου του γραφείου του Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ, δεν υπάρχει επίσημη απόφαση για την απομάκρυνση του Στρατηγού Ζαλούζνι από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν οι φήμες πως οι δύο άντρες έχουν «κόντρα» και ο Ζελένσκι θέλει να τον απομακρύνει «πάση θυσία». Δεδομένης της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, εν μέσω του χειμώνα, των σφοδρών ρωσικών επιθέσεων και της «επιβράδυνσης» παράδοσης στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση, η αντικατάσταση του αρχηγού των ΕΔ της Ουκρανίας θα είναι μια «επικίνδυνη» κίνηση από τη μεριά του Ζελένσκι.

Φωτογραφίες αρχείου Reuters