Τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα η στροφή της Γαλλίας στο πρότυπο FMS

Η Γαλλία πρόκειται να τροποποιήσει το μοντέλο εξαγωγής οπλικών συστημάτων υιοθετώντας πρότυπο παρόμοιο με το αμερικανικό Foreign Military Sales (FMS), αναφέρει η «La Tribune». Το νέο μοντέλο αναμένεται να βοηθήσει στις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό.

Η κίνηση επρόκειτο να ισχύσει από πολύ παλαιότερα, αλλά πάντα έβρισκε τη σφοδρή αντίδραση του οικονομικού επιτελείου που δεν δεχόταν να εγγυηθεί τις διακρατικές συμφωνίες. Τώρα όμως η γαλλική πλευρά θα μπορεί να υπογράφει διακρατικές συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως θα συμβεί με το Βέλγιο στο πλαίσιο της πώλησης 60 στρατιωτικών οχημάτων Jaguar και 417 στρατιωτικών οχημάτων Griffon.

Η αλλαγή θα οδηγήσει στην εξάλειψη «κωμικοτραγικών» καταστάσεων σαν την προσπάθεια πώλησης του μαχητικού Rafale στο Μαρόκο, όπου η κατασκευάστρια εταιρεία και η γαλλική κυβέρνηση έδωσαν δύο διαφορετικές τιμές!

Τώρα το γαλλικό δημόσιο θα υπογράφει το συμβόλαιο με την χώρα αποδέκτη και θα μεσολαβεί μεταξύ αυτού και της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας. Θα αγοράζει το στρατιωτικό υλικό από τη βιομηχανία και θα το μεταβιβάζει στον πελάτη.

Μία χαρακτηριστική περίπτωση υλοποίησης του νέου προτύπου ήταν η σύμβαση ODAS, που όριζε την παράδοση πακέτου όπλων αξίας €3 δις στον Λίβανο με σαουδαραβική χρηματοδότηση. Να τονίσουμε, ωστόσο, ο Λίβανος δεν παρέλαβε το μεγαλύτερο τμήμα του πακέτου λόγω απόσυρσης της χορηγίας του Ριάντ. 

ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com