Τικρίτ: Ηγέτης των τζιχαντιστών το δεξί χέρι του Σαντάμ Χουσεΐν;

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ, που υποστηρίζονται από την σιιτική πολιτοφυλακή, επιτέθηκαν κατα των οχυρών του Ισλαμικού Κράτους τη Δευτέρα κατά την έναρξη μιας εκστρατείας με στόχο την απελευθέρωση της επαρχίας Salahuddin (Σαλαχεντίν).
Μια πηγή στην τοπική στρατιωτική διοίκηση δήλωσε οτι οι δυνάμεις προέλασαν βόρεια από τη Σαμάρα προς την πόλη της αλ-Ντουρ, η οποία σύμφωνα με αξιωματουχους ειναι προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους και στο Τικρίτ, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ βόρεια της Σαμάρα.

Διαβάστε: Ιράκ – Η μάχη των ιρακινών για το Τικρίτ – ΒΙΝΤΕΟ – ΧΑΡΤΗΣ

Η αλ-Ντουρ εχει συμβολική αξία καθως είναι γεννέτειρα του Izzat al-Duri (Ιζατ αλ-Ντουρι), δεξί χερι του πρώην ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν και αρχηγου του κόμματος Μπααθ το οποιο πληροφορίες λενε οτι ενέταξε στο Ισλαμικό Κράτος το καλοκαίρι του 2014.

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τις τελευταίες μέρες αναφέρουν οτι ειδική μονάδα που ηγείται ο Izzat al-Duri (Ιζατ αλ-Ντουρι) ειναι υπεύθυνη για την πολιορκοιά του Τικρίτ απο το Ισλαμικό Κράτος. Αξίζει να σημειώσουμε οτι μετα την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν ο Izzat al-Duri καταζητείται για 10 εκατομμύρια δολλάρια. Οι πληροφορίες για την ηγεσία του και τον ρόλο του στην μάχη του Τικρίτ δεν εχουν επιβεβαιωθεί και βέβαια το ερώτημα που δεν εχει απαντηθεί ειναι εαν ακόμη ο αλ-Ντούρι ειναι ζωντανός.
Θεωρείται υπεύθυνος για τη χρήση χημικών όπλων κατά χιλιάδων Κούρδων το 1988, ωστόσο απέφυγε πολλαπλες απόπειρες δολοφονίας και καταζητείται για εγκλήματα πολέμου.
Στα 72 του, είναι το πιο ισχυρό μέλος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που εξακολουθεί να αγνοείται. To 2005 πηγές αναφέρουν οτι πέθανε απο καρκίνο ωστόσο το Πεντάγωνο δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει και το 2006 ο αλ-Ντουρι εμφανίστηκε δια μαγείας για μια συνέντευξη στο περιοδικό Time.
Σήμερα όλες οι αναφορές που υπάρχουν για τον αλ-Ντουρι δείχνουν προς το Ισλαμικό Κράτος και τον τοποθετουν ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη της εξτρεμιστικης οργάνωσης.
Οι πληροφορίες δεν εχουν επιβεβαιωθεί για τον ρόλο ή ακόμη και για την υπάρξη του αλ-Ντουρι ωστόσο οι εθνικιστικές του τάσεις και το πάντρεμα του με το Ισλαμικό Κράτος μπορεί και να μην ειναι ο πιο πετυχημένος… γάμος.

Από την Τετάρτη το απόγευμα μαύρος καπνός φαίνεται να υψώνεται από τις πετρελαιοπηγές, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα που συνόδευε τους ιρακινούς στρατιώτες και τις πολιτοφυλακές που προελαύνουν προς το Τικρίτ από τα ανατολικά.

Προτού τις καταλάβει το ΙΚ τον Ιούνιο του 2014 οι πετρελαιοπηγές στο κοίτασμα Ατζίλ παρήγαγαν 25.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, το οποίο μεταφερόταν στο διυλιστήριο του Κιρκούκ, καθώς και περίπου 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ένας μηχανικός που βρισκόταν στην περιοχή είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters τον Ιούλιο ότι οι μαχητές του ΙΚ εξορύσσουν λιγότερο πετρέλαιο από το κοίτασμα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι οι πρωτόγονες μέθοδοι που χρησιμοποιούν ενδέχεται να προκαλέσουν ανάφλεξη του αερίου.

Το κοίτασμα Ατζίλ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Τικρίτ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι έχει κινητοποιήσει 30.000 άνδρες και την πολεμική αεροπορία στην επιχείρηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα και έχει στόχο την ανακατάληψη της πόλης. Παρακάτω μια απο τις πολλαπλές μάχες των ιρακινών δυνάμεων κατα του Ισλαμικού Κράτους.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ

Η επιχείρηση αυτή φαίνεται ότι θα διαρκέσει: «οι δυνάμεις μας προχωρούν αργά και μεθοδικά» εξαιτίας των πυρών ελεύθερων σκοπευτών και των βομβών που έχουν τοποθετηθείς στους δρόμους, εξήγησε χθες ένας αξιωματικός του ιρακινού στρατού από τη Σαμάρα, τη δεύτερη πόλη της επαρχίας Σαλαχεντίν.

Επιπλέον ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ δήλωσε ότι η Βαγδάτη και μόνον αυτή θα αποφασίσει για τη χρονική στιγμή και την κλίμακα της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, έπειτα από τα αντιφατικά μηνύματα από αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά το πότε θα αρχίσει. «Η διαδικασία της απελευθέρωσης θα είναι αμιγώς ιρακινή υπόθεση σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, τα όπλα και τον εξοπλισμό», δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας, Χάλεντ αλ Ομπέιντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμέτ Γιλμάζ.

«Κανείς (άλλος) δεν θα ασχοληθεί με αυτό. Αυτή είναι δική μας μάχη, η πόλεμος του ιρακινού στρατού», είπε ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας. «Ο ρόλος της αμερικανικής συμμαχίας είναι να παρέχει αεροπορική υποστήριξη, αυτό έχει συμφωνηθεί», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απο την πλευρά του δήλωσε  ότι η Άγκυρα έστειλε αυτή τη εβδομάδα στη Βαγδάτη δύο αεροπλάνα με στρατιωτικό εξοπλισμό όπως ζήτησε το Ιράκ και σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικο τύπο δήλωσε οτι η Τουρκία δεν θα μετάσχει στις μάχες κατά της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, αλλά θα υποστηρίξει την κυβέρνηση του Ιράκ στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επισήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει περαιτέρω στήριξη.
«Συμπαραστεκόμαστε στο Ιράκ στην οποιαδήποτε επιχείρησή του να κινηθεί εναντίον της Μοσούλης. Η Τουρκία είναι έτοιμη να δώσει κάθε είδους βοήθεια στη συλλογή πληροφοριών και την επιμελητειακή υποστήριξη στο Ιράκ στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ισμέτ Γιλμάζ, σύμφωνα με τον τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Ο νέος υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αστον Κάρτερ (Ποιος ειναι ο Αστον Κάρτερ) δήλωσε ότι η αρχική ενημέρωση για τον χρόνο έναρξης της επίθεσης ήταν ανακριβής ενώ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να αποκαλύπτουν τέτοιους σχεδιασμούς.

Η πόλη Τικρίτ, που βρίσκεται μεταξύ της Βαγδάτης και της Μοσούλης, είναι γενετήρια του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν και η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της χώρας που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι μαχητές του ΙΚ μετά τη Μοσούλη.

Διαβάστε: Τι σημαίνει η πολιορκία της Μοσούλης;

Τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα προελαύνουν από τρία μέτωπα: από τη Σαμάρα στον νότο, από το στρατόπεδο Σπάισερ στον βορρά και από την επαρχία Ντιγιάλα στα ανατολικά. Η προέλασή τους εμποδίζεται από τις βόμβες που έχουν τοποθετήσει οι αντάρτες στους δρόμους, τους ελεύθερους σκοπευτές και τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Μια αστυνομική πηγή από την επαρχία Σαλαχεντίν δήλωσε ότι μια πομπή οκτώ οχημάτων του ΙΚ επιτέθηκε εναντίον των ιρακινών δυνάμεων χθες στην περιοχή Μουαϊμπίντι. Η πηγή πρόσθεσε ότι ο στρατός απάντησε στα πυρά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις αντάρτες, ενώ πυρπόλησε και δύο από τα οχήματά τους.

Στο μεταξύ εξαιτίας του φόβου για αντίποινα πολλές χιλιάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για σχεδόν 28.000 εκτοπισμένους. «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα και γύρω στην Τικρίτ προκάλεσαν τον εκτοπισμό περίπου 28.000 ανθρώπων προς τη Σαμάρα», επισημαίνει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.
«Πληροφορίες από το πεδίο κάνουν λόγο για επιπλέον μεταναστευτικά ρεύματα και για οικογένειες εγκλωβισμένες στα σημεία ελέγχου», πρόσθεσε.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνή Αμνησία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που διατρέχουν οι άμαχοι στην Τικρίτ, καθώς «οι σιίτες παραστρατιωτικοί έχουν συχνά εξαπολύσει επιθέσεις αντιποίνων εις βάρος σουνιτών πολιτών».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά του προειδοποίησαν για τον κίνδυνο διαδογματικών εντάσεων στην πόλη αυτή. 

Πηγή – news australia/Telegraph/Reuters/alalam.ir/AΠΕ/Twitter
Απόδοση/Επιμέλεια – OnAlert