Τηλεφωνική επικοινωνία Ορμπάν – Στόλτενμπεργκ για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO: Τι είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, είπε στον γγ του NATO ότι η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας. Πρόσθεσε επίσης ότι θα συνεχίσει να προτρέπει την Ουγγρική Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει υπέρ της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας..

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, επαναβεβαίωσα ότι η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τόνισα επίσης ότι θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε την Ουγγρική Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει υπέρ της προσχώρησης της Σουηδίας και να ολοκληρώσει την επικύρωση με την πρώτη δυνατή ευκαιρία», έγραψε ο Ορμπάν στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ.

Από την μεριά του, ο Στόλτενμπεργ έγραψε στο Χ: «Είχαμε μία καλή κλήση με τον Βίκτορ Ορμπάν. Χαιρετίζω τη σαφή υποστήριξη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ανυπομονώ για την επικύρωση μόλις συνεδριάσει εκ νέου το κοινοβούλιο».

Υπενθυμίζεται πως ο Βίκτορ Ορμπάν κάλεσε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας στην Βουδαπέστη, ώστε να συζητήσουν το ζήτημα της ένταξης της χώρας στη Συμμαχία. Ωστόσο, ο Ουλφ Κρίστερσον απέρριψε την πρόταση Ορμπάν, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις».

Από την μεριά της, η Τουρκία επικύρωσε χθες το βράδυ στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο NATO, αφήνοντας την Ουγγαρία ως την μοναδική χώρα που δεν το έχει εγκρίνει ακόμα.

ωτογραφία αρχείου Reuters