Times: Τρεις απόπειρες δολοφονίας του Ζελένσκι από Wagner και Καντίροφ – Τον «έσωσαν» μέλη της FSB

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι επέζησε από τρεις απόπειρες δολοφονίας του χάρη σε αντιπολεμικούς αξιωματούχους των Ρωσικών Υπηρεσιών Ασφαλείας (FSB) που τάσσονται κατά του πολέμου και έδωσαν πληροφορίες στην ομάδα του.

Τόσο οι μισθοφόροι της υποστηριζόμενης από το Κρεμλίνο ομάδας Wagner όσο και οι τσετσενικές ειδικές δυνάμεις είχαν επιφορτιστεί με τη δολοφονία του προέδρου τις προηγοούμενες ημέρες, αλλά οι προσπάθειές τους μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Οι δυνάμεις Wagner λέγεται ότι υπέστησαν πολλές απώλειες στην προσπάθειά τους να εξοντώσουν τον Ζελένσκι, ενώ μια πηγή κοντά στην ομάδα είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι το βρήκαν «απόκοσμο» το πώς η ομάδα ασφαλείας του Ουκρανού Προέδρου φαινόταν να είναι καλά ενημερωμένη.

Μια απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι απέτυχε την Τρίτη χάρη σε πληροφοριοδότες της FSB που «δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αιματηρό πόλεμο».

Μια ελίτ ομάδα ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας, γνωστές ως Kadyrovites (από το όνομα του ηγέτη τους Καντίροφ) προσπάθησε να «εξολοθρεύσει» τον Ουκρανό ηγέτη αλλά «καταστράφηκε» το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αλεξέι Ντανίλοφ.

«Γνωρίζουμε καλά την ειδική επιχείρηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί απευθείας από τους Καντιροβίτες για την εξάλειψη του προέδρου μας», είπε ο κ. Ντανίλοφ, σύμφωνα με ανάρτηση στο Telegram.

«Μπορώ να πω ότι λάβαμε πληροφορίες από την FSB, η οποία δεν θέλει να λάβει μέρος σε αυτόν τον αιματηρό πόλεμο», είπε ο κ. Ντανίλοφ. «Και χάρη σε αυτό, καταστράφηκε η επίλεκτη ομάδα του Καντίροφ, η οποία ήρθε εδώ για να εξοντώσει τον Ζελένσκι».

Σύμφωνα με τους Times, η ομάδα Wagner – ένας επίλεκτος ιδιωτικός στρατός που εκτελεί τη «βρώμικη δουλειά» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο εξωτερικό – έχει 24 υψηλού προφίλ Ουκρανούς στη λίστα με τους στόχους της, ενώ υπάρχουν ακόμα 400 από αυτούς στην πρωτεύουσα, κάτι που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να τους πάρει μόλις λίγες μέρες για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

«Χρειάζεται μόνο ένας από αυτούς για να σταθεί τυχερός και όλοι πάνε σπίτι τους με ένα μπόνους», είπε η ίδια πηγή στους Times.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Sean McFate, πρώην ιδιωτικό στρατιωτικό εργολάβο, οι δυνάμεις Wagner έχουν αναπτυχθεί από τον κ. Πούτιν «ως στρατεύματα σοκ, ως δολοφόνοι… ως πέμπτη φάλαγγα της ρωσικής εισβολή».

Οι στόχοι τους είναι «να προκαλέσουν χάος, να προκαλέσουν φόβο… δεν νοιάζονται για παράπλευρες απώλειες ή ανθρώπινα δικαιώματα, είναι όσο βάναυσοι χρειάζεται και είναι τόσο έξυπνοι και πονηροί όσο απαιτείται», λέει ο ΜακΦέιτ, μιλώντας στο inews.co.uk από την Ουάσιγκτον.

«Θα είναι σε μικρές ομάδες των τριών έως οκτώ ατόμων. Θα ενωθούν, δεν θα φορέσουν στολές, θα μιλούν ουκρανικά».

Ο Ζελένσκι μίλησε την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι ήταν ο «νούμερο ένα στόχος» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με το Κρεμλίνο να επιδιώκει να ανατρέψει την κυβέρνησή του και να εγκαταστήσει έναν φιλορώσο ηγέτη. Όμως, παρά τον κίνδυνο για τον ίδιο και την οικογένειά του, ορκίστηκε να μείνει και να πολεμήσει για την πατρίδα του.

Πηγή: inews.co.uk / Claire Gilbody-Dickerson