Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, μετά τις τελευταίες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία, επιβεβαίωσαν σήμερα, Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026, οι κυριότερες πολιτικές ομάδες.
Υπάρχει «πλειοψηφική συμφωνία» των πολιτικών ομάδων να παγώσουν την εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, είπε η πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε το δικό της σαφές μήνυμα, ότι οι πρόσθετοι δασμοί είναι «λάθος» επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η εμπορική συμφωνία, θα πρέπει να γίνει σεβαστή, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της Ευρώπης θα «ακλόνητη, ενωμένη και αναλογική».
Οι θέσεις των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβεβαίωσε το πάγωμα των συζητήσεων γύρω από αυτή τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι και προβλέπει την επιβολή δασμών ύψους 15% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αλλά την κατάργηση των δασμών σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές εξαγωγές στην ΕΕ. Το να μην επιτραπεί στις αμερικανικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς είναι ένα «πολύ ισχυρό εργαλείο», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.
«Είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός μοχλός. Δεν νομίζω ότι οι επιχειρήσεις θα συμφωνούσαν να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή αγορά» είπε από την πλευρά της η Βαλερί Χάγιερ, η πρόεδρος του κεντρώου Renew.
Αντιθέτως, ένα τμήμα της ακροδεξιάς τάχθηκε κατά του παγώματος της συμφωνίας. «Πιστεύουμε ότι είναι λάθος», είπε ο συμπρόεδρος της ευρωσκεπτικιστικής, συντηρητικής ομάδας Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Νικόλα Προκατσίνι.
Ωστόσο, η ομάδα «Πατριώτες», της οποίας προεδρεύει ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, τάχθηκε υπέρ της «αναστολής» της συμφωνίας.
Το πάγωμα των συζητήσεων στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμποδίζει την επικύρωση και κατά συνέπεια την εφαρμογή της συμφωνίας.
Οι διάφορες πολιτικές ομάδες δεν εμφανίζονται τόσο ενωμένες σε ό,τι αφορά τις άλλες πιθανές απαντήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν στις απειλές του Τραμπ. Το ΕΛΚ έκανε έκκληση για «αποκλιμάκωση», αρνούμενο να θέσει σε εφαρμογή τον ευρωπαϊκό μηχανισμό καταστολής του καταναγκασμού (ACI), που θα επέτρεπε για παράδειγμα να περιοριστεί η πρόσβαση των αμερικανικών επιχειρήσεων στους δημόσιους διαγωνισμούς της ΕΕ. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Προκατσίνι.
Η προσφυγή σε αυτόν τον μηχανισμό, τον αποκαλούμενο και «οικονομικό μπαζούκα» της Ευρώπης, στηρίζεται από τις άλλες πολιτικές ομάδες του ΕΚ.
Οι απειλές Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με την επιβολή επιπλέον δασμών σε οκτώ χώρες εξαιτίας της εναντίωσής τους στις φιλοδοξίες του για την Γροιλανδία.
Μπορεί όμως ο Τραμπ να θέσει ως στόχο μεμονωμένες χώρες που λειτουργούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς;
Θεωρητικά, ναι, αλλά στην πράξη μοιάζει ανέφικτο.
Οταν του ετέθη αυτή η τεχνικού χαρακτήρα και εξαιρετικά επίκαιρη ερώτηση, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γέλασε και είπε: «oκ. Πάρτε βαθειά ανάσα». Και συνέχισε δίνοντας την απάντησή του.
Οι απειλές του Τραμπ αφορούν έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης – την Δανία, την Φινλανδία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Σουηδία – καθώς και την Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε ό,τι αφορά τις έξι πρώτες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί οργανωμένη σε ενιαία αγορά και τελωνειακή ένωση, πράγμα που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών από το ένα κράτος στο άλλο. Αυτό σημαίνει ότι τα αγαθά που παράγονται στις χώρες αυτές και μπορούν να εξαχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφορούν εντός της ευρωπαϊκής αγοράς χωρίς καταγραφή της προέλευσής τους.
Πολλά αγαθά, επίσης, κατασκευάζονται με την συμμετοχή πολλών χωρών μελών: ένα αυτοκίνητο μπορεί να συναρμολογείται στην Γερμανία με εξαρτήματα που προέρχονται από την Σλοβακία κοκ…
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, «από τελωνειακής και επιχειρησιακής πλευράς», θα ήταν «πολύ δύσκολο να αποδώσει εμπορεύματα σε ένα και μοναδικό κράτος μέλος», τόνισε ο Ολοφ Γκιλ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Βάσει των ευρωπαϊκών νόμων, τα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή φέρουν άλλωστε σφραγίδα «made in EU» και όχι «made in France», «made in Danemark» κοκ…Το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει μία χώρα να ζητήσει επιπλέον πληροφορίες για τα προϊόντα.
«Λοιπόν συνοψίζοντας, τεχνικά είναι δυνατόν, αλλά είναι σημαντικά πολύπλοκο από πλευρές γραφειοκρατίας και διαδικασιών», σύμφωνα με την Κομισιόν.
Καθώς η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τίποτε δεν εμποδίζει την φορολόγηση των προϊόντων τους.
Πηγή: afp, AΠΕ – ΜΠΕ




