Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στην Άγκυρα – «Ήταν πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς»

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπέρνς.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τη «μυστική» συνάντηση των αρχηγών των Υπηρεσιών Πληροφοριών Ρωσίας και ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε τη συνάντηση. «Ναι είναι αλήθεια, τέτοιες διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν . Ήταν πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς».

Ο Πεσκόφ απέφυγε να αποκαλύψει το θέμα των συνομιλιών. Νωρίτερα, το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, μετέδωσε ότι ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Γουίλιαμ Μπερνς, βρισκόταν στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου είχε φτάσει για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η εφημερίδα Kommersant έγραψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες στην Άγκυρα μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών. Ο διευθυντής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, φέρεται να εκπροσωπούσε τη Ρωσία. Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν κάνει επίσημα σχόλια. Το κανάλι NTV, επικαλούμενο πηγές των τουρκικών ειδικών υπηρεσιών, εικάζει ότι η συνάντηση θα μπορούσε να είναι σημαντική για τη δημιουργία γραμμών επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την Ουάσιγκτον είχαν ως αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος το διέψευσε, υποστηρίζοντας ότι κεντρικό θέμα των συνομιλιών ήταν οι συνέπειες οποιασδήποτε χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία αρχείου Reuters