Tο συμβόλαιο – «μαμούθ» της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ για τα E-2D Advanced Hawkeye

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση έως και εννέα αεροσκαφών E-2D Advanced Hawkeye για την Ιαπωνία, σε μια συμφωνία που θα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει 3,14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου αεροσκάφους αποτελεί μια αναβάθμιση σε σχέση με τα υπάρχοντα συστήματα που είναι σήμερα στη διάθεση των Ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος είναι το «πάντρεμα» των stealth μαχητικών F-35 για την αναβάθμιση της περιφερειακής επιτήρησης – μια ζωτική ανάγκη για το Τόκιο με δεδομένες – τις κατ’ορισμένους – ορατές απειλές από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Η αεροπορική αυτοάμυνα της Ιαπωνίας διαθέτει σήμερα 13, παλαιότερης έκδοσης, Hawkeyes E-2C και τέσσερα αεροσκάφη E-767 που επιχειρούν από τις βάσεις της Misawa και Hamamatsu, αντίστοιχα. Η Ιαπωνία ήδη έχει συμβατοποιήσει την πρόσκτηση τεσσάρων αεροσκάφη Hawkeye, με την τελευταία συμφωνία να έχει υπογραφεί την περασμένη εβδομάδα. Το συνολικό κόστος προμηθειών για την Ιαπωνία για τα τέσσερα E-2D είναι περίπου 633 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών»,  αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια. «Η Ιαπωνία είναι μία από τις σημαντικότερες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις στην Ανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό και αποτελεί βασικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή αυτή. Είναι ζωτικής σημασίας τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ιαπωνία στην ανάπτυξη και διατήρηση μιας ισχυρής και αποτελεσματικής ικανότητας αυτοάμυνας ».

Δείτε την ανακοίνωση του Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια(DSCA)