OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τι είπαν Ερντογάν – Πούτιν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας

11/10/2016 - 02:10
Share on FacebookShare on Twitter

 Τον στόχο επίσπευσης του – από κοινού με τη Ρωσία – project για τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, αλλά και σχεδίων για έναν ρωσική κατασκευής πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία, προέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποστέλλοντας το μήνυμα ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας ομαλοποιούνται.

Κατά τις δηλώσεις του σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Κωνσταντινούπολη, μετά από την υπογραφή συμφωνία για τον TurkStream, οΕρντογάν δήλωσε πως ο χαμένος χρόνος, όσον αφορά στο έργο, θα αναπληρωθεί.
Άλλωστε, μιλώντας στο συνέδριο για την Ενέργεια που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το project συνεχίζεται και η εξέλιξη του δεύτερου σταδίου θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Πριν από τις δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες, οι υπουργοί ενέργειας των δύο χωρών υπέγραψαν, όπως ανακοινώθηκε, τη συμφωνία περί του αγωγού φυσικού αερίου «Turkstream».
Σημειώνεται ότι το θέμα του αγωγού είχε ανακοινωθεί το Δεκέμβριο του 2014 από τον Πούτιν, ενώ την 1η Δεκεμβρίου 2014 είχαν υπογράψει σχετικό μνημόνιο η ρωσική εταιρία «Gazprom» και η τουρκική «Botas». Κατά τις δηλώσεις των δύο προέδρων δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό με το περιεχόμενο του κειμένου που υπογράφηκε.

Οι κ.κ Πούτιν και Ερντογάν έκαναν δηλώσεις και δεν δέχθηκαν ερωτήσεις.

«Είναι απόλυτη η πίστη μου στο ότι θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς η ομαλοποίηση των τουρκορωσικών σχέσεων» είπε ο Ερντογάν και έκανε λόγο για σχέσεις που περιλαμβάνουν την αμυντική βιομηχανία, την πολιτική, την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι κατά τα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί το διμερές Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ανακοίνωσε επίσης ότι η μεικτή Ρωσοτουρκική Οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάσει στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση «εξετάστηκαν και άλλα ευαίσθητα ζητήματα όπως οι εξελίξεις στην περιοχή». Είπε ότι συζήτησε διεξοδικά με τον πρόεδρο Πούτιν το θέμα της Συρίας, καθώς και τις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. «Εξετάσαμε τη συνεργασία που μπορούμε να κάνουμε, ιδιαίτερα στο θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι. Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή να έχουν το συντομότερο δυνατόν ειρήνη» είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό, θα συνεργαστούν τα υπουργεία εξωτερικών, η στρατιωτική ηγεσία και οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών.
Ως προς την υπόθεση του αγωγού φυσικού αερίου «Turkstream» ο Erdoganείπε ότι «συμφωνήσαμε ώστε να επισπευστεί η διαδικασία, πράγμα που φάνηκε και με την υπογραφή που έβαλαν οι δύο υπουργοί ενέργειας».

Αναφερόμενος στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο ‘Ακουγιου της Μερσίνας από ρωσική εταιρία, ο Ερντογάν είπε πως συμφωνήθηκε να επισπευστεί η διαδικασία και τόνισε «πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα καλύψουμε την απώλεια χρόνου που είχαμε».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η ρωσική κυβέρνηση έλαβε σήμερα μια απόφαση με βάση την οποία θα αρχίσει και πάλι η εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, ιδιαίτερα εσπεριδοειδών και άλλων οπωροκηπευτικών. Με αυτό τον τρόπο, είπε, «η ρωσική αγορά άνοιξε και πάλι για τους Tούρκους συνεταίρους μας».

Σημείωσε επίσης ότι το ύψος των εισαγωγών της Ρωσίας από την Τουρκία στα είδη αυτά κατά το έτος 2015 ήταν αυτό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναφερόμενος σε θέματα ενέργειας, o Πούτιν είπε πως θα συνεχιστεί το έργο στο ‘Ακουγιου, τονίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια, μεταξύ άλλων, θα είναι για την Τουρκία ένας νέος κλάδος. Σημείωσε δε ότι αυτή τη στιγμή σπουδάζουν στη Ρωσία περίπου διακόσιοι Τούρκοι φοιτητές ως ειδικοί στην πυρηνική ενέργεια.
Ως προς τον αγωγό Tursktream, είπε ότι ισχύει η συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες και τόνισε ότι η ρωσική πλευρά δέθηκε το τουρκικό αίτημα για έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου.
«Εξετάσαμε τα περιθώρια συνεργασίας και σε άλλους τομείς όπως το διάστημα», σημείωσε.

Ως προς τα περιφερειακά ζητήματα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ρωσία και η Τουρκία είναι υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία το συντομότερο δυνατό. Αναφερόμενος στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας είπε πως «αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας». Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Χαλέπι, ο Πούτιν είπε οι Αμερικανοί «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δεχθούν» τη ρωσική πρόταση περί απομάκρυνσης των δυνάμεων της Συριακής κυβέρνησης, αλλά και του Ελεύθερου στρατού από την περιοχή αυτή και επεσήμανε ότι «ελπίζω αυτό το θέμα να είναι ένα από τα αντικείμενα των συνομιλιών που θα γίνουν το προσεχές Σάββατο στη Γενεύη».

Τέλος, ως προς τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, είπε πως η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για τη συνεργασία αυτή με συγκεκριμένα σχέδια και τόνισε ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις.

Tags: ΕΡΝΤΟΓΑΝΠΟΥΤΙΝΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Patriot - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Patriot: Σε ετοιμότητα τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας στο Κατάρ – Ο Τραμπ σκέφτεται να στείλει δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

10/02/2026 - 20:58
Δυτική Όχθη - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

10/02/2026 - 19:54
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

10/02/2026 - 18:47

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1959 Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν για την επίλυση του Κυπριακού

Patriot: Σε ετοιμότητα τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας στο Κατάρ – Ο Τραμπ σκέφτεται να στείλει δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

«Trolley de Prévaux»: Καθελκύστηκε το πρώτο από τα 7 περιπολικά πλοία (OPV) του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού

Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Προφυλακίστηκε ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

A-10C Thunderbolt: Επίδειξη δύναμης στη Μέση Ανατολή, λίγο πριν την απόσυρσή του από την USAF

Άγνωστος Στρατιώτης: Συγκροτείται Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή για τη συντήρηση του μνημείου

Top News

Akylas: Δε φανταζόμουν ποτέ πως τα 27 μου θα έμοιαζαν έτσι, το "Ferto" έχει αλλάξει ήδη τη ζωή μου

Τρεις υπόπτους κατονόμασε o σμήναρχος για την υπόθεση κατασκοπείας υπέρ της Κίνας: Από το LinkedIn στην προφυλάκιση - Οι απειλές και ο «Στίβεν Γουέιν»

Άρτα: Εντερική απόφραξη οδήγησε στον θάνατο την 35χρονη μητέρα δύο εβδομάδες αφού γέννησε

Κίμπερλι Γκιλφόιλ για τις 100 ημέρες ως πρέσβης: Ανεβάσαμε τη στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ - Ελλάδας σε ιστορικά νέα ύψη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert